Få under 25 år söker till Gotlands högskola
I Sverige har 46 procent av dem som är under 25 år påbörjat en högskoleutbildning. Men det finns skillnader regionalt, liksom mellan könen. På Gotlands högskola är det bara 37 procent som är under 25 år. Det är klart att det är en dålig siffra, men det är inget hinder till att satsa mer på högskolan, säger Hans Jansson, planeringschef på skolan.
Ser man till de enskilda högskolorna och universiteten är det Kalmar, Uppsala och Kronobergs län som har uppnått regeringens mål. De har lite mer än 50 procent av ungdomar under 25 år. Gotlands län har, precis som Örebros och Jämtlands län, långt kvar till 50-procentsgränsen. Endast 37 procent av dem under 25 år har valt att studera på Gotlands högskola.
<span class=MR>Såna fäder, såna barn</span>
Orsaken till de regionala skillnaderna är delvis på hur den sociala sammansättningen ser ut i länet. Ofta är det vanligare att barn till akademiker börjar på en högre utbildning än att arbetarbarn gör det. Sedan beror det på om arbetsmarkanden är svag. Är den det kan högskolestudier vara ett alternativ till arbetslöshet.
Vad gäller Gotland så är det inte vanligt med föräldrar som har studerat på akademisk nivå, säger Hans Jansson.
Yrkestraditionen tror han är en anledning till att det på ön är en hög arbetslöshet trots att det finns en högskola att studera vid.
Här är utbildningsnivån låg. Men det är en stor fråga om varför få börjar studera och vad det kan innebära för Gotlands utveckling.
<span class=MR>Fler flickor än grabbar</span>
Hans Jansson säger att det finns en hel del frågor att jobba med och som hela samhället måste arbeta med. En av dem är bland annat bostadssituationen bland studenterna på Gotland, men också hur man ska jobba för att få mer unga män att söka till akademiska utbildningar.
Ofta är det så att unga män går en yrkesutbildning på gymnasiet och flickorna studerar vidare.
Av dem under 25 år som läser på Gotland högskola var det läsåret 2001/2002 41 procent flickor och 39 procent grabbar. I det fallet följer höskolan övriga regioners högskoleutbildningar. Ingen region har en akademisk utbildning där det är fler män än kvinnor som har börjat studera.
Ser man på statistik mellan könen på högskolan här så är det 70 procent kvinnor på de humanistiska och naturvetenskapliga utbildningarna. På samhällsutbildningen och den tekniska sidan är det jämt fördelat mellan könen, berättar Hans Jonsson.
Han tillägger att Gotlands högskola inte har legat så bra i statistiska sammanhang hittills. Det kan bero på att skolan inte har funnits så länge och att det tar tid att slå igenom.
Vi måste fortsätta satsa på skolan och vi har en rekryteringsplan om hur vi ska få hit studenter.
Ett rekryteringssätt är att skicka ut så kallade studentambassadörer till landets gymnasieskolor.
<span class=MR>Trovärdig undersökning</span>
Den här undersökningen som har gjorts är en trovärdig undersökning och det är inte bra att vi ligger så långt ifrån 50-procentsgränsen. Men man ska komma ihåg att vi faktiskt har lyckats öka vår rekrytering av studenter med 30 procent under förra läs-året jämfört med föregående år, säger Hans Jansson.
Hur många ungdomar under 25 år som sökte till högskoleutbildningar förra året finns ingen statistik på, utan undersökningen är ny för i år. Därför kan det inte sägas om Gotlands högskola procentuellt minskade eller ökade bland dem under 25 år.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!