Få ungdomar utan jobb jämfört med tidigare kriser

Coronaviruset sätter djupa spår i arbetsmarknaden. Men ungdomsarbetslösheten på Gotland har än så länge sett betydligt värre dagar.

Sandra Larsson arbetar som företagsrådgivare på Arbetsförmedligen på Gotland. "Hade jag varit ung och arbetslös i dag hade tyckt att det varit ett perfekt tillfälle för utbildning", säger hon.

Sandra Larsson arbetar som företagsrådgivare på Arbetsförmedligen på Gotland. "Hade jag varit ung och arbetslös i dag hade tyckt att det varit ett perfekt tillfälle för utbildning", säger hon.

Foto: David Skoog/arkiv

Gotland2020-05-19 13:58

Covid-19 har på många sätt lamslagit arbetsmarknaden. Över 430 000 svenskar är numera inskrivna som arbetslösa och en stor del av dessa är ungdomar. Enligt Arbetsförmedlingens statistik är arbetslösheten bland Sveriges unga (18-24 år) uppe på elva procent. I rena tal handlar det om 58 321 ungdomar som går utan jobb.

På Gotland är i dag 329 unga inskrivna som arbetslösa – en siffra som vid en jämförelse med tidigare kriser är väldigt låg.

I början av 00-talet läggs Flextronics, Visbyfabriken där som mest 1 400 anställda arbetade, ned och två år därpå, år 2005, avvecklas Gotlands regemente.

Vid den här tiden, december 2005, är strax över 750 ungdomar inskrivna som arbetslösa på ön. Blickar man längre tillbaka i tiden än så, till 90-talets finanskris, framträder en betydligt högre siffra; i maj 1993 är drygt 1 300 ungdomar arbetslösa på Gotland.

Sandra Larsson, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen på Gotland, menar att siffrorna dock kommer med brasklappen att coronakrisen ännu inte är över.

– Även om arbetslösheten på Gotland har drabbats av viruset är det än så länge i en förhållandevis låg utsträckning jämfört med andra län.

Finns det en oro för att antalet arbetslösa unga kan bli lika många som till exempel vid tidigare kriser eller stora varsel?

– Såklart finns den oron. Men det är väldigt svårt att svara på eller att göra en prognos över det. En omställningsarbetslöshet kommer alltid att finnas, det viktiga är att undvika långvarig arbetslöshet.

Sandra Larsson lyfter fram flera faktorer för att som arbetslös ungdom förändra sin situation om man blir av med sitt jobb i nuläget.

– Hade jag varit ung och arbetslös i dag hade jag tyckt att det varit ett perfekt tillfälle för utbildning, försöka framtidsspana och inte minst ta körkort.

Sandra Larsson tror att den än så länge låga arbetslöshetssiffran på Gotland har med en gotländsk entreprenörsanda och förkärlek till ön att göra.

– Tittar vi specifikt på Gotland är man mer geografiskt bunden än på andra håll. Den som förlorar sitt jobb här har en större benägenhet att byta bransch än att flytta och det är bra att man skolar om sig.

– Vi har också en hög grad av att starta eget, av vilka många har blivit viktiga arbetsgivare. Det är en häftig utveckling och det skapar många kreativa lösningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!