”Självklart ser vi nu över våra rutiner”

Markägare och Region Gotland har polisanmält beläggningen av en väg vid Hästnäs. Hanteringen har fått cementfabriken i Slite att ändra sina rutiner. Nu ger entreprenören sin syn på saken.

Matilda Hoffstedt, fabrikschef på Heidelberg Materials i Slite, berättar att man nu ser över rutinerna, för att inte längre sälja CKD oblandad med cement på Gotland.

Matilda Hoffstedt, fabrikschef på Heidelberg Materials i Slite, berättar att man nu ser över rutinerna, för att inte längre sälja CKD oblandad med cement på Gotland.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2023-10-14 17:25

Som Helagotland rapporterat i flera artiklar har en mindre väg vid Hästnäs orsakat strid. Grannar och markägare oroar sig för läckande föroreningar från CKD, levererat av Heidelberg Materials i Slite. Regionens beslut om åtgärder, att belägga vägen med cement som det var tänkt från början, har överklagats till länsstyrelsen.

Såväl cement som CKD kommer från Heidelberg Materials i Slite. Fabrikschef Matilda Hoffstedt berättar att båda ingår i den produkt som säljs som Multicem och i normalfallet lastas på fartyg vid kajen.

– De kommer från två olika silos. När vi tillverkar Multicem blandas de till produkten i samband med att de lastas på båten, säger hon.

I det uppmärksammade fallet vid Hästnäs gick det inte till så, där hann man bara lägga på CKD.

– På Gotland har vi tidigare levererat dem separat för att blandas på plats. I detta fall blev arbetet avbrutet och inte fullföljt på det sätt som var planerat, säger Matilda Hoffstedt.

undefined
Matilda Hoffstedt, fabrikschef på Heidelberg Materials i Slite, berättar att man nu ser över rutinerna, för att inte längre sälja CKD oblandad med cement på Gotland.

Att det slutar med en polisanmälan mot entreprenören, från såväl markägare som Region Gotland, tycker hon är tråkigt.

– Det är viktigt att våra produkter används på det sätt de är avsedda för. Självklart ser vi nu över våra rutiner för att göra det vi kan så att den här situationen inte uppstår igen, säger Matilda Hoffstedt.

undefined
Entreprenören Oskar Broström ger nu sin syn på vad som hänt kring beläggningen av vägen vid Hästnäs.

Entreprenören, mark- och anläggningsföretaget Broströms Gotland AB, har polisanmälts för att utreda om något fel har begåtts. Ägaren Oskar Broström berättar att företaget i mer än tio års tid bekostat och skött allt underhåll av vägen vid Hästnäs.

– Vi hyr ett upplag och underhållet av vägen är en del av uppgörelsen med den markägare som äger den absolut största delen av vägen, säger han.

Arbetet stoppades på grund av att en icke utmärkt ledning under mark skadades och behövde repareras. 

– Felsökning och reparationer tog över en vecka, vilket gjorde att jag hade påbörjat min sedan länge bokade semester och var utomlands när reparation och återfyllnad var klar, säger Oskar Broström.

undefined
Vägen vid Hästnäs, som i väntan på att en överklagan till länsstyrelsen ska behandlas inte blir färdig.

Att arbetet sedan sinkats av några av grannarna, som anmälde underhållet av vägen till regionen, menar han är orsaken till den situation som nu har uppkommit.

– Tyvärr blev vi avbrutna, hade vi inte blivit stoppade hade vi varit klara för länge sedan. Det här är en beprövad metod. Att förstärka vägar och industriområden med cement har gjorts i Europa i 30 års tid, säger Oskar Broström.

Han berättar att han blev mycket förvånad, eftersom han haft dialog med en av anmälarna. Och haft möte med regionen på plats, och då kommit överens om att inte stabilisera ytan med cement innan han kommit hem från semester, och prover var tagna och analyserade.

Region Gotlands miljö- och byggnämnd vill även de att cement ska fräsas ner för att binda den CKD som lagts på, och det skyndsamt. Så blir det inte, eftersom ärendet har överklagats.

– Det här blöder pengar, det har kostat oss massor med alla provtagningar. Provsvaren är under de gränsvärden som finns. Man hamnar i ett moment 22 och saker tar längre tid när folk överklagar och inte tar till sig fakta, säger Oskar Broström.

Han berättar att projektet med bindemedel i grusvägar är en del i en längre tids arbete.

– För att på sikt kunna minska åtgången av naturgrus med upp till 90 procent för årligt underhåll, och samtidigt göra öns vägar mer hållbara från potthål och slitage samtidigt som de blir permanent dammfria.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!