Facket på Gotland för att gå på krogen
Bra lön och schysta arbetsvillkor - det låter rimligt men är inte alltid självklart. Just nu är två personer från Hotell- och restaurangfacket på Gotland för att lära känna branschen på ön.
Foto: Petra Jonsson
- Vi är här för att presentera oss på arbetsställena och få en bild av hur restaurangbranschen på ön ser ut, förklarar Mikael Berge kort efter ankomsten till ön.
Svarta löner
Deras fackliga fokus kommer i sommar att läggas på att se till att restauranger har kollektivavtal. Ju fler kollektivanslutna desto färre svarta löner eller andra regelvidriga förhållanden, menar duon.
- Svarta löner är ju något som förekommer i vår bransch i hela landet, så jag har svårt att tro att det inte förekommer här på Gotland. Men kan vi se till att så många företag som möjligt är anslutna till facket så kommer vi också åt många andra problem, menar Carolina Nilsson.
Under Almedalsveckan läggs mycket krut från Hotell- och restaurangfackets sida på kampanjen "Schysta villkor", som riktar sig till såväl arbetsgivare som arbetstagare och kund. Målet är just att kollektivavtal ska tecknas och att schysta löner och arbetsvillkor därmed garanteras i branschen.
Blandat bemötande
Bemötandet hittills har varit blandat.
- En del är väldigt välkomnande; andra blir ifrågasättande och undrar om det har hänt något. Men vi är ingen kontrollerande myndighet utan vill ha en bra relation med både arbetsgivaren och de anställda, säger Mikael Berge.
Hotell- och restaurangfacket har nästan 40 000 medlemmar i hela landet, varav knappt 1 000 på Gotland under högsäsong.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!