Pia Malmros, ordförande för Kommunal på Gotland, tvivlar på att Ramberg inte känner till omständigheterna kring den dåliga arbetsmiljön:
– När Ramberg köpte ut avdelningschefen skrevs han själv in som tillförordnad avdelningschef. Det svar jag fått är att det är tack vare att Ramberg blev involverad i arbetsmiljöaspekterna som han valde att gå vidare med utredningen om konkurrensutsättning. I en förvaltning finns det alltid med i bakhuvudet att verksamheten kan konkurrensutsättas, antingen via utmaning eller att politiken väcker frågan. Men jag är inte van att tjänstemannasidan lyfter det på det här sättet, säger hon.
Enligt Pia raserades medarbetarnas tillit för förvaltningschefen helt i samband med att han köpte ut avdelningschefen.
– Det var inte så länge sedan som regionen tog ut avfallsavdelningen som då låg under VA-avdelningen. Man skapade två nya, mindre enheter: slam- och ÅVC, samt mark- och trafik, – där det också varit väldigt turbulent. På slamenheten hade killarna precis börjat få en relation till avdelningschefen när allt slogs bort i samband med utköpet, som gjordes av Patric helt utan förklaring. Det är klart att tilliten blir därefter.
Medarbetarna menar att cheferna som fått gå har gjort sig obekväma med Ramberg på något sätt:
– De har sagt vad de tycker. Det är lustigt att det på utköpskontot verkar finnas obegränsat med pengar. Jag tycker det är konstigt att Ramberg inte fått stå till svars, och att han fått förlängt förtroende.
Har man väldig otur med rekryteringen eller ligger problemet högre upp?
– Jag har väldigt svårt att se hur alla rekryteringar skulle kunna falla så illa ut, och om man nu har fått indikationer på att så var fallet – så borde man satt in stöd för det chefskap som i så fall behövde det, säger Pia Malmros som ifrågasätter hela omorganisationen.
Hon anser att man kanske bör utvärdera om det verkligen är försvarbart av regionen – som ska tänka på medborgarnas skattemedel – att ha avdelningschefer för så pass små avdelningar.
I fjol hade killarna övertidsstopp på enheten. Men inte i sommar:
– De senaste tio åren när det börjar dra ihop sig till sommar så har man strukit oss medhårs och talat om hur duktiga vi är. Då har vi jobbat som svin rent ut sagt och sen när hösten kommer och man ser hur mycket övertid vi tvingats jobba, då få man en snyting tillbaka, säger killarna.
Övertid och inhyrd personal är en stor faktor till det dåliga ekonomiska resultatet och till att man undersöker en konkurrensutsättning, enligt Ramberg. Men Kommunal kan inte förstå hur man konsekvent misslyckats med bemanningsansvaret.
När så beskedet kom att ärendet återremitteras har det blivit ytterligare en faktor som påverkar arbetsmiljön negativt.
– Killarna mår inte bra med de omständigheter som blivit. De var redan inne i ett arbetsmiljöarbete utifrån vad företagshälsovården sammanställt att avdelningen behöver jobba med. Det här påverkar ju det arbetet i stor omfattning eftersom killarna nu upplever att de ska säljas ut. Det blir svårt för dem att arbeta med det som framkommit i den psykosociala skyddsronden innan man vet hur det här beslutet kommer landa, säger Pia.
– Samtidigt är det ändå positivt att man i återremissförfarandet påtalar att det ska vara ett arbete med mer delaktighet framåt. För delaktighet har definitivt saknats fram tills nu, fortsätter hon.