Utbildnings- och arbetslivsförvaltningen, UAF, fick i uppdrag av barn- och utbildningsnämnden, BUN, att utreda skolorna i norra Gotlands skolområde ur ett kvalitetsperspektiv. Förslaget blev bland annat en flytt av Fårösundsskolans högstadium till Solklintsskolan i Slite. När politikerna under tisdagen skulle fatta beslut i frågan röstade samtliga mot tjänstemännens förslag.
– Majoriteten la fram ett förslag att ge förvaltningen i uppdrag att säkra kvaliteten i de båda skolorna genom att titta på de alternativa förslag som de pekat på i sin utredning. Det fanns en rad intressanta förslag i utredningen som man kan gå vidare med, sa Oscar Lindster (S) då.
Linda Rung, ordförande för Sveriges lärare Gotland, menar att fackförbundet inte har några åsikter om var undervisningen bedrivs. Men hon vill att beslutet följs upp med konkreta åtgärder.
– Jag tänker att politikerna har fattat ett beslut kring hur de tänker med skolorna på norra Gotland. Då blir det extremt viktigt att man också "steppar upp" och kommer till handling. Det går inte att fatta ett beslut som bara får ligga. Beslutet handlar om att våra medlemmar ska få rätt förutsättningar för att kunna utföra sitt uppdrag, säger hon.
Hon vill att politikerna nu presenterar hur man ska lösa situationen och de brister som utredningen pekar på.
– Det är lätt att säga att skolor ska vara kvar. Men man behöver se till att det finns resurser så att det fungerar i praktiken. Det är det jag är mest orolig inför.
Bland de alternativ som presenterades i utredningen finns ökad samordning mellan skolorna, fjärrundervisning, utbildning av icke behöriga lärare och lönelyft, för att nämna några. Något som kommer att kräva ökade resurser, menar Rung.
– Nu har man valt sin väg och då måste man se till att det finns resurser. Då behöver man också ta höjd för att det kommer kosta mer, det går inte att komma efteråt och säga att det inte får kosta, säger hon.
Att samordna och dela lärarresurser mellan skolor är redan verklighet på andra delar av Gotland.
– Det innebär också att färre lärare är på plats på skolorna och att tiden måste delas. Det kommer att behövas fler huvuden och det ryms inte inom befintlig budget.
Hur påverkar det här lärarkåren?
– Det skapar naturligtvis en oro. Jag tror inte att hot om nedläggning av skolor lockar lärare att välja just dessa skolor. Det blir direkt kontraproduktivt.