"Ofta kommer man på det för sent"

Årets sommarjobbare är ute på arbetsmarknaden. När många är nya och unga finns det stor risk för osäkra anställningar.

"Det är svårt att ha koll på allt när man är ny", säger Felix Jonsson som är ungansvarig på LO-distriktet Gotland.

"Det är svårt att ha koll på allt när man är ny", säger Felix Jonsson som är ungansvarig på LO-distriktet Gotland.

Foto: Hanna Mi Jakobson

Gotland2021-06-23 06:05

När Gotland är inne i sin andra pandemisommar, där restriktionerna har lättat och besöksantalet ökar, behövs även säsongsarbetare.

– Det är ett högt tryck och att Gotland har återstartat. Det är många som sitter på mycket kompetens som har skolat om. De som kommer ut är väldigt nya på arbetsmarknaden, säger Felix Jonsson, som är ungansvarig i LO-distriktet Gotland.

Samtidigt som det finns personalbrist i vissa branscher är det inte alla som vågar anställa under ännu en pandemisommar.

– Jag tycker att man såg den tendensen, speciellt förra året. Det har vi märkt under pandemin, att det svänger fort. Restriktioner kan ändras och det finns en större osäkerhet så klart, säger Felix Jonsson.

Han har dock inte sett tecken på att arbetsgivare använder pandemin som förevändning för osäkra anställningsförhållanden.

– Nej, jag skulle inte säga det. Det är svårare för dem att planera arbetsstyrkan så det kanske inte blir tillräckligt med personal och underbemannat. Så sett skulle det kunna bli en problematik att några får jobba väldigt mycket, säger Felix Jonsson. 

Om arbetsgivarna inte gör som de ska, blir fackförbundets ungdomsorgan oftast kontaktade av sommarjobbare först när arbetspassen och jobbsäsongen är slut.

– Först är man glad att få jobb och sedan står man där i slutet av sommaren och kanske inte får lön. Om arbetsgivare väljer att utnyttja att man inte har koll på läget, är det svårt för oss att driva det vidare om man inte har sina papper. Det skulle jag säga är det stora problemet, säger Felix Jonsson.

Ett återkommande problem för flera sommarjobbare, under alla år, är att de inte får scheman eller skriver avtal i tid. 

– Du ska ha ett schema. Det kravet ska alla ställa på sin arbetsgivare, åtminstone ett par veckor i förväg. Du ska inte vara livegen som arbetstagare utan kunna planera din lediga tid, säger Felix Jonsson.

Anställningsbeviset är en av de viktigaste dokumenten vid en anställning.

– Helst skriver man på det innan man börjar, när man skakar hand på att man ska jobba. Man har rätt att få det klart senast en månad efter påbörjad anställning, förklarar Felix Jonsson.

Han räknar upp flera saker att hålla koll på, som anställningsbevis, schemaläggning, lönespecifikationer, arbetsförsäkringar och semesterersättning, som även sommarjobbare har rätt till.

Fackets sommarjobbstips

Du ska ha ett anställningsbevis

Där ska stå hur lång din arbetstid är

Du ska få ett schema i god tid

Du kan gärna provjobba, men inte gratis

Din ålder bestämmer vad du får göra

Du ska vara försäkrad på jobbet

Du ska ha semesterersättning

Ha koll på att skatten betalas in

Du ska få lönebesked

Se till att få med dig arbetsintyg

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!