Lärarkåren på Gotland rasar över utbildningsdirektörens uttalande i förra veckan, som man menar är att trampa på en redan öm tå.
Mien Niklasson är lokalombud för Lärarnas Riksförbund på Högbyskolan i Hemse:
– Alla har rätt till en bra utbildning oavsett var man bor. Det är superviktigt för Sveriges framtid att vi har bra och behöriga lärare överallt, säger hon.
För till syvende och sist är det kärnan i problemet med lärarlönerna. Så länge det finns kommuner eller regioner som Gotland – med mindre ekonomiska muskler – så kommer inte de bästa lärarna vilja vara här, oavsett hur många raukar man lockar med.
– Jag blir så arg. Förvaltningen har dragit igång en satsning på sociala medier med en fin bild på ett fiskeläge och med texten "Rätta prov med havet som granne, låt Gotland bli din vardag året om". Det känns inte seriöst. Visst, vi har fin natur men det funkar inte att vi ligger flera tusen kronor under i lön per månad. Det finns behöriga lärare, men de är inte villiga att flytta hit med en sådan lönesänkning, säger hon.
Själv betalade Mien närmare 10 000 kronor på sitt och sin mans studielån förra månaden. De är båda högskoleutbildade lärare. Mien är 55 år och kommer inte klara att betala av studielånet fram till pensionen.
– Det är en lång utbildning och nu vill folk inte ens söka till att bli lärare. Att höja vår status är det enda som kan hjälpa. Men vår hjärtefråga inom Lärarnas Riksförbund är att förstatliga skolan. Ända sedan skolan kommunaliserades 1992 har det bara gått utför. Det är oundvikligt att det blir snedvriden lönesättning när varje kommun separat ska hantera de här frågorna.
Efter GA:s artikel om låga lärarlöner på Gotland, har flera lärare skrivit arga insändare. Framförallt upprörs man över utbildningsdirektören Torsten Flemmings uttalande om att "lönen bara är en del", och att det "inte finns några utanförskapsområden på Gotland".
– Det är klantigt sagt. Jag har själv vid två tillfällen hört förvaltningen säga att våra låga löner beror på att vi har så små elevgrupper. Det är ju inte så lönebildning går till, och det känns väldigt oproffsigt att säga något sådant. Vi har rätt till en vettig livslön, för det är så man bör se det snarare än vilken månadslön man har. Vi måste kunna få valuta för våra studier, säger Mien Niklasson.