Fågelinfluensan har nått Gotland - två säkra fall vid Sjaustru

- Nu gäller att snarast få kontroll över hur smittan beter sig. Men vi är övertygade om att vi kommer att hitta sjuka fåglar på flera ställen längs Gotlands cirka 70 mil långa kust.
Det säger Jordbruksverkets insatschef Olle Johansson, som anlände till Gotland i går förmiddags, sedan det stod klart att två av de döda viggar som hittats vid Sjaustru i Gammelgarn, hade dött av det aggressiva fågelinfluensaviruset H5.

Gotland2006-03-11 06:00
Länsstyrelsen kallade i går genast till presskonferens, en gång mitt på dagen och en gång vid 17-tiden.
En grupp på tio hemvärnsmän, under ledning av distriktsveterinären Agneta Karlsson-Nordström, samlades efter lunch i bygdegården i Gammelgarn, för att sedan bege sig till fiskeläget vid Sjaustru och söka igenom en kuststräcka på cirka tre kilometer.
Den operativa ledningscentralen på länsstyrelsen, ledd av Olle Johansson från Jordbruksverket, har upprättat dels en skyddszon inom tre kilometers radie, dels en övervakningszon på tio kilometer inkluderande Östergarn, Gammelgarn och Ljugarn.
Någon smittskyddszon finns dock inte ännu.
- De två döda fåglarna påträffades i vattnet och därför finns ingen anledning att spärra av någon yta. Hemvärnsmän söker nu igenom området. Dessutom finns distriktsveterinär på plats och ser till att det är god hygien och smittskydd för hemvärnet. Det råder alltså inget besöksförbud. Men de som jobbar där behöver få jobba ifred, säger Olle Johansson.

Skyddskläder hitflugna
Till Gotland anlände i går förmiddag med flyg också skyddsutrustning som räcker för 100 personer.
- Men vi känner inget behov av att låta folk som letar fåglar ta sig fram i terrängen med så kallade rymddräkter på sig. Skyddszonen är inte någon smittskyddszon för att skydda människor mot sjukdom. Det är fåglarna vi värnar om nu. Men hittar vi smittade fåglar på land, då smittskyddsförklarar vi det området, säger Olle Johansson.
Allt görs nu för att skydda tamfågelbesättningar. Man ska undersöka om det finns sådana i området vid Gammelgarn. Det finns också ett krav på att man måste höra av sig till länsstyrelsen om man exempelvis har höns.
Det finns inga stora besättningar i närheten, men det kan finnas hobbybesättningar.
På Jordbruksverket har man samlat på sig erfarenhet från de ställen där man tidigare har hittat fåglar som dött i den aggressiva fågelinfluensan.
Utifrån detta finns en ledningscentral nu upprättad på Gotland och så finns en nationell ledningscentral på Jordbruksverket.
En erfarenhet, är att hittills är det viggar samt en bergand som konstaterats döda av viruset.
Man misstänker att det finns en skillnad mellan olika arter. Att alla kanske inte angrips av viruset. Men än så länge är det just den här typen av fåglar som kommer hit österifrån. Flyttfåglar söderifrån kommer hit först senare.

Oro för havsörn
Men vad som kan oroa redan nu, är om exempelvis havsörn sätter i sig viggar som dött av H5N1-viruset. Det finns gott om havsörn i trakterna runt Gammelgarn.
När det gäller döda fåglar så är uppmaningen denna: Om man ser en större ansamling döda fåglar så ska man anmäla detta till länsstyrelsen eller till Statens veterinäranstalt.
Man ska heller inte röra någon död fågel som man hittar, även om många har dött av annat än viruset.
Enligt länsveterinär Karin Sternbauer har man sedan början av februari fått in anmälningar om 22 döda fåglar. Och uppmärksamheten bland allmänheten har ökat.
Hittills är det alltså bara två som har konstaterats ha fågelinfluensaviruset H5, men man är övertygad om att det är H5N1.
Total säkerhet finns dock först efter den undersökning som en av fåglarna nu genomgår i England.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om