Fågelinfluensan har upptäckts i Europa - så förbereder sig Gotland

- Får man jaga änder? Kan man äta fågelkött? Sprids fågelinfluensa med hönsägg? Vilka flyttfåglar passerar Gotland och kan de sprida fågelinfluensa på ön?
Fågelinfluensa, viruset H5N1, har upptäckts i Europa. Men hur sprids smittan mellan fåglar och till människor? På Gotland har länsstyrelsen och kommunen snabbt kallat till informationsträff.

Gotland2005-11-22 06:00
- Visst får man jaga and. Ja, det går bra att utan risk äta såväl fågelkött som ägg. Vad som gäller är att ha koll på tillagningen och koka maten ordentligt. Minst +70 grader är vad som behövs. Då dör både detta fågelvirus och salmonellabakterier.
Ivar Vågsholm, veterinär från Statens veterinärmedicinska anstalt, Peet Tüll, internationell smittskyddsläkare från Europeiska smittskyddskontoret, länsveterinär Lotta Persson och fågelskådande naturvårdare Stellan Hedgren vid länsstyrelsen lämnar lugnande i om fågelinfluensa.
Såväl myndighetspersoner som allmänhet, i synnerhet då folk från fjäderfänäringen på ön, lyssnade till föreläsarna som inbjudna av Civil beredskap vid länsstyrelsen och Gotlands kommun informerade om fågelinfluensan i Visby på måndagen.
- Hönspest var namnet i gamla dagar för det som vi i dag kallar fågelinfluensa. Det är ett virus som är duktigt på att skifta utseende, ändra beteende och bilda nya modeller. Det konstaterade Ivar Vågsholm.

Sprids med andfåglar
Han berättade att detta virus särskilt drabbar och sprids med andfåglar och vadare, men att när det sker utbrott bland burfåglar, då blir dödligheten mycket hög. Känt är också att viruset särskilt drabbar landområden med mycket vatten, som är tätbefolkade och där tamfåglar och andra husdjur hålls på bakgårdar och inte professionella fjäderfäbesättningar.
Han pekade på riskområden med fågeldammar för vadare nära där tamfåglar hålls. Samtidigt slog han fast att i Sverige finns inte sådana förhållanden. Här är följs stränga regler hanteringen, och det är exempelvis skobyte och handtvätt som gäller innan människor går in i fjäderfäbesättningarna.
- Miljoner människor har blivit utsatta för fågelinfluensa, men bara ett fåtal har blivit sjuka och ännu färre har dött, slog Peet Tüll fast. Just nu är antalet kända fall 130 bland människor. Av dem har totalt 67 personer avlidit. En pandemi, alltså en snabb och världsomfattande influensa är det alltså inte fråga om. Sade han och pekade på tidigare influensapandemier som Spanska sjukan, Asiaten och Hong Kong.

Inte fastställt
Att fågelinfluensan skulle spridas med flyttfågelsträcken är inte heller säkert fastställt. Stellan Hedgren visade kartbilder med flyttfågelsträcken som drar i sydvästlig riktning på höstarna och mot nordost på vårarna.
- EU har ett förstärkt övervakningsprogram för fågel. Frågan är vad som hände i vår när fåglarna sträcker igen.
- Nu måste vi avvakta till efter sportlovet innan vi kan säga något mer om fågelviruset , sade Ivar Vågsholm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!