Nya direktiven: Fåglar ska hållas inomhus

Från och med i måndags bedöms Gotland vara ett högriskområde för spridning av fågelinfluensa, efter beslut av Jordbruksverket. ”Som djurägare har man ett ansvar att skydda sina djur mot smitta”, säger Ebba Schwan, länsveterinär på Gotland.

Gotland bedöms nu vara ett högriskområde för spridning av fågelinfluensa.

Gotland bedöms nu vara ett högriskområde för spridning av fågelinfluensa.

Foto: Johan Nilsson/TT

Gotland2023-11-27 14:18

Beslutet innebär att alla typer av fjäderfän ska hållas inomhus, utan någon möjlighet till utevistelse. Orsaken är att de ska vara ”skyddade mot direkt och indirekt kontakt med vilda fåglar”. Undantag görs för så kallade ”hobbyhöns”, vars ägare inte säljer exempelvis äggen eller köttet. I de fallen får fåglarna vistas på inhägnade uteplatser, men de ska ges vatten och foder inomhus eller ”under skydd”.

– Vi gör det här som en ytterligare förebyggande åtgärd för att skydda tamfåglar från smittan. Viruset överlever extra bra nu när temperaturen sjunker och vilda fåglar som utgör en reservoar för fågelinfluensaviruset rör sig över landet vilket ökar risken, säger Kristina Fontel, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

undefined
Så kallade ”hobbyhöns” kan med de nya direktiven fortfarande få tillgång till utevistelse, men det i så fall ske på inhägnade platser.

Förutom Gotland har flera fastlandskommuner – däribland samtliga kommuner i Blekinge län och Skåne län – också fått status om högriskområde. 

Länsstyrelsen på Gotland har på sin hemsida information om vad det nya beslutet innebär.

– De begränsningar som nu införs kan ses som en hjälp för djurägare att genomföra effektiva åtgärder för att skydda sina och andras fåglar i en risksituation. Under den här perioden är det också extra viktigt att vara uppmärksam på sjukdomstecken hos sina fåglar, säger länsveterinären Ebba Schwan i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!