Fakta / Mobiltelefoni 3G-telefonen sommarnöje på Gotland

­ Vi ska ha alla funktioner igång under sommaren.
Det säger Niclas Lilja vid mobiloperatören 3. I början av maj började företaget att sälja abonnemang, främst med inriktning på storstäderna. Ambitionen är att de nya abonnenterna ska kunna använda sina telefoner fullt ut under semestern på Gotland.

Gotland2003-06-07 04:00

Kvällstidningarna har redan haft stora tester av 3G-telefoner. Men går det att ringa med dem på Gotland?
Jo, enligt mobiloperatören 3 går de nya telefonerna att använda för vanlig telefoni och SMS på Gotland. Men det som återstår är den mest avancerade funktionen, videotelefoni.
­ Vi har testat den funktionen, men vågar ännu inte säga när tjänsten fungerar fullt ut, säger Niclas Lilja.
3 är en av de tre operatörer som 2001 startade 3GIS för att gemensamt bygga upp den infrastruktur som krävs. De andra två är Europolitan Vodafone AB och Orange Sverige AB.
<span class=MR>Säljstart förra månaden</span>
I maj startade 3 försäljningen av abonnemang, främst inriktat på storstäderna där utbyggnaden kommit längst. Bland de platser i landet som prioriterats finns Gotland, främst med tanke på att hitresta 3G-abonnenter ska kunna använda sina telefoner under semestern. Redan förra sommaren fanns 3 på plats i Visby för att marknadsföra den nya generationens telefoni (då under namnet Hi3G).
3G-utbyggnaden på Gotland är dock försenad, och Niclas Lilja vid 3 kan i dag inte ange något datum då samtliga tjänster är igång.
<span class=MR>Begär uppskov</span>
Den fjärde operatören ­ Tele2 och TeliaSonera i samarbete ­ driver 3G-utbyggnaden i det gemensamma bolaget Svenska UMTS-licens AB. Den 31 mars lämnade företaget in en skrivelse till Post- och Telestyrelsen med begäran om uppskov. Enligt kraven ska utbyggnaden vara klar till den 31 december i år, men det klarar inte företaget. I skrivelsen klagade bolaget på den långsamma hanteringen med bygglov försenat utbyggnaden.
Men skrivelsen lovade Svenska UMTS-licens AB samtidigt att i början av 2004 kommer man att täcka 70 procent av den befolkningen i Sverige, och till den 31 december 2005 ska kraven på täckningsgrad vara uppfyllda.
<span class=MR>Tidig start</span>
Sverige är tidigt igång med 3G-telefoni. Lika tidig har starten varit i Italien och Storbritannien, där man räknar med att ha en miljon abonnenter i vardera land vid årets slut.
Tidningen Veckans Affärer kommenterade tidigare i våras Telia/Tele2:s sena start på 3G. VA:s bedömning är, att bolagen vill hålla kvar GSM-telefonin så länge som möjligt, eftersom det är där man tjänar mest pengar. Och samtidigt låter man 3 arbeta upp intresset för den nya tekniken.
Historik. Sverige har haft mobiltelefonnät i drygt tjugo år. Det första mobiltelefonnätet ­ NMT 450 ­ introducerades av de nordiska televerken 1981. Efter några år var antalet abonnenter så stort att en komplettering måste göras, och i mitten av 1980-talet tillkom NMT 900.
GSM (Global System for Mobile Communications) introducerades 1992. Det var tänkt som ett system för Europa, men finns i dag i mer än 140 länder. Antalet abonnenter uppskattades vara 215 miljoner år 1999.

Prestanda. Den tredje generationens mobilnät kallas UMTS, vilket betyder Universal Mobile Telecommunications System. Systemet ska bli världstäckande med en kapacitet på 2 Mbit per sekund.
Den tredje generationens mobilnät medger överföring av betydligt större informationsmängd än tidigare. GSM-nätet klarade att överföra en halv A4-sida med text på en sekund. På samma tid klarar 3G-nätet 125 sidor. Det gör det möjligt att ta emot grafik, rörliga bilder och att använda andra avancerade tjänster.

Nät. Nackdelen med den höga överföringshastigheten är att avståndet mellan sändare och mottagare blir betydligt kortare. Under gynnsamma förhållanden kan en basstation ha en räckvidd på 7­10 km. Därför räcker befintliga GSM-master inte till vid utbyggnaden. Boverket tror att det totalt kommer att krävas cirka 10 000 master för att klara utbyggnaden i Sverige. Det gör det nya mobilsystemet till ett av de största infrastrukturprojekten som genomförts i Sverige.

Operatörer. Post- och Telestyrelsen fördelade i december 2000 tillstånden för de nya nätet. De fyra licenserna gick till Europolitan, HI3G, Orange och Tele2 (som delar sin licens med Telia Sonera). Näten ska vara fullt utbyggda och täcka 99,98 procent av befolkningen den 31 december 2003, enligt licensvillkoren.

Testområden. Post- och Telestyrelsen fördelade även frekvenser för test av systemet. Dessa har gjorts i Göteborg, Karlskrona, Malmö, Skellefteå, Stockholm, Umeå och Västerås.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om