Falck ambulans: problem lite från och till

- Vi fick aldrig den manuella vägbeskrivningen.Så förklarar Cecilia Gustafsson på Falck Ambulans AB varför ambulansen inte hittade hem till familjen Wickman.Men det finns fler problem.

Cecilia Gustafsson är chef för Falck ambulans AB på Gotland.foto: tommy söderlund/arkiv

Cecilia Gustafsson är chef för Falck ambulans AB på Gotland.foto: tommy söderlund/arkiv

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2011-04-01 13:29

Ända sen SOS-Alarm la ner sin central på Gotland för sex år och Eskilstuna tog över ansvaret har missnöjet grott. Tidigare var det människor med lokalkännedom som tog emot larmen vilket innebar stora fördelar.

- Flytten innebar en markant försämring, och det har varit svårt att hämta upp, säger Cecilia Gustafsson, på Falcks Ambulans som sköter ambulansverksamheten på Gotland.


Många missar
Missar likande den familjen Wickman drabbades av händer då och då.

- Av och till är det problem, kanske en gång i månaden. Och då handlar det om att de uppgifter vi får är felaktiga eller ofullständiga och att våra besättningar får svårt att hitta.

Cecilia Gustafsson känner till fallet med familjen Wickman och där var orsaken till förseningen att hennes besättning aldrig fick den manuella vägbeskrivning som Thomas Wickman lämnade till SOS-operatören.

- Det är ofta lättare för oss att hitta om vi får prata direkt med den som larmar. Vi hittar ju här på ön och känner även till beskrivningar som inte finns på kartan, säger hon.


Vägbeskrivning
Varför en sådan direktkontakt inte upprättades när Thomas Wickman larmade om ambulans för sin dotter kan vi inte få något svar på. Produktionschef vid SOS-Alarm i Eskilstuna är Tomas Jonsson, men han har inte kännedom om detta enskilda ärende.

- Jag kan inte kommentera just det fallet, säger han.

Han berättar att när någon ringer 112 så får man på SOS direkt upp en position som visar varifrån samtalet kommer.

- Är det en fast telefon får vi en exakt position men från mobiltelefoner beror det på masterna hur säker positioneringen blir, säger han.

De här positionerna är ett stöd när larmen sedan går ut. Men man vill även ha en exakt adress och helst en vägbeskrivning att gå på.

- Adressen är jätteviktigt. Och det är viktigt att den är exakt med alla nummer och bokstäver, säger han.


Ny aktör
Det är de så kallade belägenhetsadresserna som gäller. På Gotlands landsbygd ska både postadress, socken och gårdsnamn med nummer anges.

Men om man larmar från en fast telefon får ni ju exakta positionen direkt på skärmen?

- Ja, men positionerna stämmer inte alltid. Telefonnumret kan ibland kopplas ihop med telefonväxelns position i stället för abonnentens riktiga adress. Så det går inte att enbart lita på tekniken, säger Tomas Jonsson.

Från april i år kommer ambulanslarmen på Gotland att skötas av SOS-Stockholm. Och från 1 november tar en ny aktör på marknaden, bolaget Medhelp, över.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!