Falska läkaren har försatts på fri fot

Den falska läkare som var verksam på Gotland i våras är försatt på fri fot.
Det var på torsdagen som åklagaren i Norrköping anhöll den polisanmälda kvinnliga läkaren, misstänkt för bland annat urkundsförfalskning. Anhållningsbeslutet upphävdes på fredagen och fallet är under utredning.
Andrea Widén, chefläkare för primärvården, har gått igenom hälften av de 52 journaler som har förts av "läkaren".
­ De flesta är OK och det finns inga betydande avvikelser mot vanlig behandling. Kanske har hon varit lite mer försiktig. Jag har hittat frågetecken i några fall och de patienterna kommer jag att prata med, säger hon.

Gotland2002-08-24 04:00
Kvinnan har arbetat med förfalskad läkarlegitimation på flera vårdcentraler i landet. I Klintehamn var hon anställd som så kallad hyrläkare av Wesam Läkarleasing AB som rekryterade henne i februari.
­ När vi rekryterar stämmer vi av med både socialstyrelsen och ansvarsnämnden så att vi vet att legitimationen inte är prickad eller indragen. Vi tar även referenser. Det här är kutym inom svensk sjukvård i dag, menar Niklas Smedberg, marknads- och informationschef vid Wesam.
Enligt Smedberg följde Wesam de här stegen även i det aktuella fallet, men referenserna som hade tagits rörde en helt annan person och den stulna läkarlegitimationen hade inga prickar.
­ Vi har blivit lurade som alla andra. Den här människan är otroligt skicklig på att dupera människor. Hon har inte bara stulit en legitimation, hon har även stulit en annan människas identitet.
"Läkaren" fick en påpekan i mars från en vårdcentral som hade synpunkter på hennes sätt att arbeta. Då det inte rörde sig om några allvarligare brister ansåg man på Wesam att läkaren inte behövde tas ur tjänst. Det räckte med att ha henne under särskild bevakning.
<span class=MR>"komplicerad maskerad"</span>
­ Det här är väldigt, väldigt tragiskt och vi gör allt som står i vår makt för att samarbeta med polisen och socialstyrelsen. Vi har talat med de vårdcentraler som är berörda och det har inte funnits några allvarliga felbehandlingar som tur är, säger Niklas Smedberg.
Han beskriver det som har hänt som en "komplicerad maskerad" där patienten tror att de träffar en riktig läkare.
­ Det som är läskigt och tragiskt är att hon har lyckats nästla sig in i sjukvården. Hon är ju falsk, onekligen. Det här uppdagades första gången på 90-talet. Vad vi förstår har hon någon form av medicinsk utbildning, säger Smedberg som inte tror att det inträffade kommer att påverka förtroendet för hyrläkare.
Det tror däremot Andrea Widén, chefläkare inom primärvården.
­ Ja, det är klart. Man känner sig lurad. Socialstyrelsen kommer att skärpa kraven på kontrollen.
<span class=MR>Skärpta rutiner</span>
Framöver kommer man att vara försiktigare när man tar in hyrläkare, berättar hon.
Vilket ansvar har då Wesam för det som har inträffat? Enligt Niklas Smedberg har företaget arbetsgivaransvaret medan den enskilda vårdgivaren har patientansvaret.
Redan för en vecka sedan, då Wesam fick höra talas om den falska läkaren, skärpte man sina rutiner vid rekryteringen. Numera begär man även in en identitetshandling med fotografi samt den förskrivningskod som läkaren har för att skriva ut medicin.
Frågan är om de skärpta rutinerna hade hjälpt i det här fallet. Kvinnan hade även lyckats ordna en falsk identitetshandling som stämde överens med läkarlegitimationen.
­Det är inte bara vi som har blivit lurade. Det är en förändring av hur man anställer läkare som måste till, säger Niklas Smedberg som funderar över hur långt man ska gå när det gäller säkerheten och kontrollen.
­Ska man kräva fingeravtryck, frågar han sig och tillägger att det här är ett ämne som kräver en vidare diskussion.
<span class=MR>Några frågetecken</span>
Andrea Widén har gått igenom hälften av de 52 journaler som har förts av den falska läkaren. Det finns hittills inget som föranleder någon anmälan.
­ De flesta är OK och det finns inga betydande avvikelser mot vanlig behandling. Kanske har hon varit lite mer försiktig. Det är snarare överbehandling än underbehandling. Jag har hittat frågetecken i några fall och de patienterna kommer jag att ringa och prata med, men det är inget allvarligt, säger hon.
Då det har gått fem månader sedan kvinnan arbetade på Gotland är det inte osannolikt att de berörda patienterna redan har varit på återbesök och att eventuella frågetecken har rätats ut.
De recept som har skrivits för att kunna hämta ut medicin på vid flera tillfällen gäller inte längre utan måste skrivas om.
Inom primärvården arbetar för närvarande sju hyrläkare. Sedan i våras har man nya avtal med sex olika uthyrningsföretag.
­ Vi jobbar verkligen för att komma ifrån det här dyra och dåliga systemet. Det är en kostsam lösning. Kvalitén blir inte densamma som om man har fast personal. Vi försöker att rekrytera läkare och behålla de yngre läkarna på Gotland. Vi måste göra primärvården bättre och mer attraktiv, säger Andrea Widén.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om