Falsklarmade för att få bort poliser från streetrace i Bro
23-åringen var missnöjd med att polispatruller förhindrade streetracekörning på Brorakan. Därför ringde han in ett falsklarm om en svår trafikolycka.
Han åtalas nu för falskt larm och krävs på skadestånd. Han fick också en 16-åring att ta på sig skulden.
Det var 20 april förra året som falsklarmet skedde. En hel del folk hade på kvällen samlats vid Brorakan där det skulle köras streetrace. Något som också nått fram till polisen som sände två patruller till platsen, vilket gjorde att tävlingarna inte kunde köras enligt planerna.
Enligt poliserna hade 23-åringen kommit fram och frågat om de hade för lite att göra och sagt något i stil med "Vi får väl vänta tills ni får något annat jobb".
Kort därefter ringdes ett larm in till SOS alarm om att det inträffat en trafikolycka på länsväg 148 i Bro, mot Tingstädehållet, där en bil med tre personer skulle ha voltat. Polisbilarna vid Brorakan, tre ambulanser och en räddningsbil kallades till platsen.
Någon olycksplats hittade man dock inte. Det inringda larmsamtalet spårades till en mobil tillhörande 23-åringen.
Nekade
En polispatrull hade under utryckningen mött dennes bil vid Bro kyrka och åter på Brorakan undersöktes bilen och 23-åringen visiterades. Han hade då två mobiler varav en var den som samtalet ringts ifrån. 23-åringen nekade dock till att det var han som falsklarmat utan sa att han lånat ut mobilen och fått tillbaka den innan visitationen.
Erkände först
En 16-åring pekades ut och vid senare förhör "erkände" denne att det var han som ringt.
Det hade gjorts på uppmaning av flera andra som ville ha bort polisen från platsen och 16-åringen fick ringa eftersom han var yngst.
Han ändrade dock vid förhören sina uppgifter om det var en man eller kvinna som svarat vid SOS men vidhöll sin version, trots att det också framhölls att han inte lät röstlik den som ringt det bandade larmsamtalet.
Senare gav dock en anhörig 16-åringen alibi. Vid den aktuella tidpunkten hade han befunnit sig på Visby lasaretts akutmottagning. Han skulle också ha berättat att han skulle få 1 000 kronor om han tog på sig samtalet.
Erkände sedan
23-åringen erkände vid nya förhör att det var han som ringt larmsamtalet. Han åtalas nu vid Gotlands tingsrätt för falskt larm. Kommunens räddningstjänst yrkar också ersättning med 5 250 kronor för utryckningskostnaderna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!