För första gången sen 1977 håller Fältbiologerna sitt riksårsmöte i Visby och det är mycket tack vare den uppmärksamhet som konflikten kring Ojnareskogen gett föreningen. Ett hundratal fältbiologer är nu i Visby för att närvara på riksårsmötet.
– Vi bestämde under hösten att vi skulle vara här. Det har hänt väldigt mycket på Gotland och eftersom vi inte hållit mötet här på väldigt länge. Så kändes det naturligt, säger 26-åriga Jenny Luukkonen som är med och arrangerar riksårsmötet.
Under veckan kommer frågor gällande fältbiologernas framtida verksamhet att diskuteras och en hel del kommer såklart att handla om Ojnareskogen.
– Våra medlemmar får se vad vi jobbat med större delen av året, säger Jenny Lukkonen.
Hon har varit i kontakt med fältbiologernas kansli och de upplever att allt fler valt att ansluta sig till föreningen – en ökning som troligen debatten om Ojnareskogen hjälpt till med.
– Folk har fått reda på vad fältbiologerna är. Under mina tio år är Ojnareskogen den händelse som gett mest uppmärksamhet. och för första gången håller nästan alla med oss i en fråga, säger Jenny Lukkonen.
Ett drygt 100-tal personer är med i Fältbiologernas förening på Gotland och när man gjort en mätning över hela Sverige stod det klart att Gotland stack ut.
– Procentuellt sett var det klart mest medlemmar på Gotland. Samtidigt har de haft ett starkt lokalt engagemang för Ojnareskogen. Det har varit en långvarig kamp innan vi kom hit, säger Salomon Abresparr som är ordförande i Fältbiologerna.
Ojnareskogen är viktig ur flera perspektiv – under veckan kommer fältbiologerna att peka på hur viktigt det lokala engagemanget är för att påverka på riksnivå.
– Det är mycket som utgår från ett lokalt engagemang. Östergötlandsklubben arbetar nu hårt mot den mineralgruva som man vill ha vid Vättern, säger Salomon Abresparr.
Riksårsmötet pågår fram till och med söndag.