Fältvandring i sparrisens tecken
Får man bara fart på sin sparrisodling och är duktig på att rensa ogräs, så har man en ganska problemfri odling under många år framöver. Så sägs det ibland.Men visst kan också sparris ge upphov till bekymmer. Det fick gotländska sparrisodlare veta mer om under en fältvandring i går kväll.
För att utveckla odlingen av grön sparris har man arrangerat kurser i sparrisodling under vinter. Och till nästa vår siktar man på en rejäl sparrisfestival. Som ett led i sparrisprojektet arrangerades en fältvandring i sparrisodlingarna hos Ulf och Anna Smedberg i Ekeby och Göran Hoas i Västerhejde i går kväll.
<span class=MR>Odlingar på tre hektar</span>
Ulf och Anna Smedberg satte sina första sparrisplantor 1999 och de har i dag odlingar på tre hektar. Det gör dem till Sveriges tredje största sparrisodlare. Med några års erfarenhet av sparrisodling i stor skala har de fått en hel del erfarenheter som de kunde förmedla till andra odlare.
Med sandig jord, massor av näring både före och efter skörd och bevattning har Smedbergs fått en bra start för de plantor som sattes ned för två år sedan. Men det har varit en hel del motgångar också. Ihärdigt regnande en höst fick många plantor att ruttna bort och en del av odlingarna har drabbats av svamp.
Men störst problem har de haft med det oidentifierade skadedjur som etablerade sig här i odlingarna i fjol och som ger sig på plantorna. Det är ett litet kryp som suger näringen ur sparrisen när den är på väg upp och knoppen vissnar därför genast när den tittat upp. Andra plantor kommer upp, men blir till en krokig böj som inte går att skörda.
Det här har blivit ett jätteproblem för oss. Om större delen av skotten angrips är det risk att plantan dör. Plantan behöver ju sina skott för att samla kraft till nästa år, förklarar Ulf Smedberg.
<span class=MR>Tidigare än beräknat</span>
För att komma till rätta med angreppen har Smedbergs tvingats avsluta årets skörd tidigare än beräknat.
I stället för tre ton sparris blev årets skörd därför inte större än ett ton. Ett stort ekonomiskt bortfall, förstås, men sparrisfälten har varit en ekonomisk investering på omkring en halv miljon och alternativet för Smedbergs var annars att allt detta skulle gå om intet.
Mellan de långa raderna av plantor på fältet pratar odlarna om sparris och villkoren för den. Det är en lite speciell odling. Den kommer när den kommer. Det har odlarna särskilt fått erfara i år.
<span class=MR>Hukade under jorden</span>
När värmen lät vänta på sig hukade sparrisknopparna under jorden. Men så blev det en varm helg och i slutet av veckan som följde blev det stora skördar. Yngve Andersson vid Ryftes i Fole fick in sju gånger mer än vad han hade räknat med de första dagarna. Då gäller det att snabbt få avsättning för skörden.
När vi kom igång hade skåningarna redan skördat i två veckor och var inne på marknaden. Och eftersom det hade uppstått brist på sparris så hade grossisterna just då importerat stora mängder sparris från Tyskland, berättar Yngve Andersson.
Nyckeln till en lyckosam sparrisodling handlar därför också om att etablera stabila kontakter med trogna kunder, slår Ulf Smedberg fast:
Vi måste jobba redan nu med nästa års försäljning!
Och så måste man skaffa sig kunskap.
Som sparrisodlare har man mycket att lära. Och det är kunskap som man inte kan läsa sig till, utan den får man genom erfarenhet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!