Familjen Andersson firar 30 år med Snäck- hagens stugor
Det är nu 30 år sedan Ulrika och Kjell Andersson köpte den anläggning som skulle bli Snäckhagens stugor av Ulrikas föräldrar. Familjeföretaget firar det här med öppet hus på söndag.Från början var det fem enkla sommarstugor men i dag är det 22 enheter med sammanlagt 90 bäddar och de har öppet året runt.
Några år efter att Ulrika och Kjell Andersson hade tagit över så började det hända sakerdet byggdes bland annat en ny vinterbonad stuga vartannat år. I dag är samtliga stugor vinterbonade och det är kommunalt vatten och avlopp i hela anläggningen.
För 20 år sedan anlades poolen och två år efter den byggdes dessutom en barnpool. Bassängerna värms upp med hjälp av värmepump. Hela anläggningen värms upp av två bergvärmepumpar och två luftvärmepumpar och det fungerar bra. Kjell berättar att i samband med att de byggde kaféet så fick de värmen att även räcka till två lägenheter.
<span class=MR>Hotell vintertid</span>
Kjell Andersson berättar att de har bra beläggning maj-september varje år. Höst, vinter och vår har de fått en nisch genom att resemontörer har upptäckt anläggningen och vill bo där. Det finns uthyrningsdelar med sovrum och vardagsrum som resemontörer uppskattar. Anläggningen fungerar då som ett hotell där bistår med frukost, mat, sänglinne och städning. Under vinterhalvåret kan de erbjuda hela 50-60 bäddar.
Snäckhagens stugor har öppet året runt men en liten tid under höst och vår får Ulrika och Kjell Andersson tillfälle att ha egen semester. Favoritresmålet är södra Spanien där de brukar spela golf (Kjell har 35 i handikapp).
Ulrika har arbetat hela tiden i företaget medan Kjell även arbetade som postadministratör till mitten av 1990-talet. Under senare år ägnar han all energi åt anläggningen.
Närheten till golfbanan är viktig, Inte bara för att de spelar själva utan också för att många gäster är golfare.
Att anläggningen ligger nära det nya naturreservatet uppskattas också av gästerna som brukar vandra där.
Dottern Madelaine är mycket intresserad av matlagning och har gått en kockutbildning vid Lernia under vintern. Intresset ligger i släkten. Kjell berättar att Ulrika, farmor och morfar också var matintresserade.
Madelaine berättar att hon har arbetat vid anläggningen varje sommar sedan hon var 13 år gammal.
Från början hade de kafé i den lilla friggeboden. 1998 byggdes det stora kaféet som förutom kafé även används till: frukostmatsal, konferenser och utbildningar.
<span class=MR>Gotländsk prägel </span>
Nu vill de utveckla kaféet till att bli restaurang med vin- och spriträttigheter. De vill välkomna större sällskap under höst, vinter och vår. Madelaine vill bjuda på tre-rätters-meny och under sommarkvällar vill hon ha lammgrillning och räkfrossa. Hon vill sträva efter att ha en gotländsk prägel på menyn och använda gotländska råvaror så långt det går.
Hon gör i dag en lasagne som är populär och med den egenhändigt odlade basilikan blir det lite gotländsk prägel på den maträtten också.
Madelaine har gått två terminer vid Lernia och är nu klar med sin utbildning. Hon berättar att det var praktik på tre ställen under tio veckor och att praktiken är mycket viktig i utbildningen. Hon fick sin praktik på Wallers, Bakfickan och Toftagården.
<span class=MR>Fyllde 60</span>
Målsättningen för Ulrika och Kjell har varit att investera i lugn takt och att hela tiden ha ett grepp om det hela.
I våras fyllde Kjell 60 år och han planerar att arbeta i minst fem år till innan det blir generationsskifte. Kanske blir han kvar som en hustomte eftersom han tycker om att hjälpa till.
Sonen Fredrik är utbildad datatekniker och han hjälper till vid anläggningen varje sommar. Det är han som har gjort bland annat företagets hemsida vilken har lockat gäster ända från USA.
Kjell berättar att Ulrika drar ett stort lass där hon medverkar i det mesta vid anläggningen. Hon målar, bakar och städar. Ulrika handmålar möbler till uthyrningsstugorna under vintern och hon ägnar sig även åt utomhusmålning.
Paret tror mycket på den planerade kongresshallen i Visby som de tror bådar gott inför framtiden. Efter att kongresshallen har kommit till så kommer det att krävas att boende kan ordnas lätt i Visby med omnejd. Avståndet till Visby är tre kilometer.
Vi finns precis mellan stad och land, säger Kjell Andersson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!