Fångade av fartkameran försöker slippa böter

Varje år fastnar hundratals fortkörare i Trafikverkets fartkameror på ön. De flesta betalar sina böter men ett fåtal nekar och har mer eller mindre troliga bortförklaringar.

Fartkameran i Roma fångade flest fartsyndare 2019.

Fartkameran i Roma fångade flest fartsyndare 2019.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2021-11-04 07:05

Det har funnits fartkameror på Gotland sedan 2006. Då monterades de två kameror som är placerade vid länsväg 143 i Roma. Förra året tillkom åtta kameror på sträckan Visby-Fidenäs, bland annat i Vibble, Tofta och vid Björkhaga. Under 2020 registrerades 585 hastighetsöverträdelser på de båda sträckorna, men flera av dem ville av olika skäl inte betala ordningsboten.

En av dem, en 59-årig man, körde 94 km/tim på en 70-sträcka. Mannen förnekar inte han körde för fort – i förundersökningen har han berättat att han tillfälligt ökat farten för att göra en omkörning, något han trodde var tillåtet. Men tingsrätten konstaterar att mannen varit fullt medveten om att han kört för fort. Att han hade villfarelsen att det han gjorde var lagligt är ingen ursäkt enligt rätten och han dömdes därför till 2 800 kronor i böter.

Annars är den vanligaste bortförklaringen till varför man kört för fort en helt annan, det berättar Anders Drugge, sektionschef vid Polisens ATK-sektion i Kiruna, där alla ärenden från både fasta och mobila fartkameror utreds.

– Det absolut vanligaste är att de säger "det är inte jag på bilden". Det är ju ändå rätt komiskt när man har en jättebra bild och de säger att den inte föreställer dem.

Kamerorna längs vägarna är inte igång hela tiden utan sätts på och stängs av enligt ett förutbestämt schema som bestäms av ATK-sektionen. Först när fordonet körs 6 kilometer fortare än hastighetsgränsen tas en bild, allt för att slippa onödigt juridiskt krångel. Bilderna på förarna jämförs med fordonsägarens pass- och körkortsbild och när utredarna är säkra på att det är samma person delges föraren misstanke om brott. Går det inte att identifiera vem som körde frågar polisen fordonsägaren om vem det var och vägrar de svara eller säger att de inte vet vem det är så läggs ärendet ned.

– Antalet lagförda ärenden ligger mellan 30 och 40 procent, säger Anders Drugge.

Ett problem som utredarna har är kvaliteten på bilderna. Väder och vind kan orsaka smuts på både kameror och bilrutor men även personerna bakom ratten kan försvåra för polisen.

– Sedan har vi de som fuskar medvetet – håller upp händerna eller fäller ned solskyddet. Det är ganska vanligt, säger Anders Drugge.

Det är polisen på Gotland som bestämmer när och var de mobila fartkamerorna ska ställas ut på öns vägar och gator. Även förare som fastnat på dessa bilder försöker komma undan böter. En 69-årig man hemmahörande på norra Gotland fotograferades när han körde lastbil i 44 km/tim på en 30-väg i Visby i september i år. Mannen ville inte godkänna böterna och förnekade att han körde lastbilen vid tillfället – vid den tidpunkten på dygnet brukade han vara hemma och titta på tv. Men tingsrätten konstaterar att åklagarens fotografier av mannen väl liknar den person som fanns på bilden från fartkameran. Han dömdes därför till 2 400 kronor i böter.  

Ett annat exempel gäller en 72-årig man från Karlstad som körde 43 km/tim där hastighetsbegränsningen var 30 km/tim i Visby. I förhör förnekar 72-åringen brottet. Han menar att det saknades varningsskylt för fartkameran och framhåller dessutom att fordonet ägs av hans sambo. Tingsrätten tar ingen hänsyn till mannens invändningar. De menar att vem som äger fordonet saknar betydelse, likaså om det fanns varningsskyltar. Karlstadsbon dömdes till 2 400 kronor i böter.

Fartkameror

På Gotland finns i dag 10 kameror. Åtta längs sträckan Visby-Fidenäs och två i Roma. 

Antalet överträdelser mäts per sträcka och inte per kamera.

Förra året bötfälldes 585 förare på Gotland. Hittills i år är motsvarande siffra 439. Men kamerorna är på olika tider och dagar och därför går det inte att jämföra siffror mellan åren.

I hela landet finns cirka 2 000 fartkameror. ATK-sektionens 69 medarbetare i Kiruna får in mellan 1 500 och 2 000 ärenden per dygn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!