Fängelse för alla tre åtalade i muthärvan

Det blev fängelsestraff för tre personer som har varit inblandade i det uppmärksammade mutmålet vid Gotlands tingsrätt.
En anställd vid Gotlandsbolaget dömdes till 1,5 års fängelse för grovt mutbrott och penninghäleri.
De två andra, före detta anställda vid Rolls Royce i Kristinehamn, dömdes till åtta respektive sex månaders fängelse för bestickning.

Gotland2003-10-04 04:00

Från början fanns ju också den 60-årige tekniske chefen vid Gotlandsbolaget som huvudåtalad. Som bekant tog han sitt liv i häktescellen efter att bara ett par dagar innan ha erkänt sig skyldig till mutbrott.
I samband med att 60-åringen satt häktad så begärdes också elva miljoner kronor i kvarstad. Pengar som hade satts in på 60-åringens bankkonto i Schweiz.
Enligt åtalet var det mutor från finska Wärtsilä och från Rolls Royce i Sverige. Tingsrätten har ännu inte tagit ställning till vad som ska ske med de här tillgångarna.
Målet kommer därför att fortsätta i den delen, som alltså gäller yrkande mot den avlidne tilltalades dödsbo om förverkande och kvarstad.
<span class=MR>Alla nekade till brott</span>
De tre som nu har dömts har samtliga nekat till brott. Trots detta dömdes samtliga till fängelsestraff.
Den 51-årige rederitjänstemannen dömdes till ett och ett halvt års fängelse för grovt mutbrott och penninghäleri. Hur det blir med hans fortsatta anställning hos rederiaktiebolag Gotland är oklart.
­ Jag åker nu till Kina med anledning av att vi tar hem den andra snabbfärjan. När vi kommer hem därifrån kommer jag att förelägga ärendet för bolagsstyrelsen.
­ Att domen löd på fängelse visar hur allvarligt det här är. Mer kan jag inte kommentera eftersom jag inte har sett domen, säger Jan-Eric Nilsson, styrelseordförande i Gotlandsbolaget.
Tingsrätten finner det alltså styrkt att 51-åringen har gjort sig skyldig till grovt mutbrott och grovt penninghäleri.
Han har försökt med att han sedan år 2000 är skriven i Kina och att han därför inte kan dömas för mutbrott. Men tingsrätten anser inte att den uppfattningen håller.
<span class=MR>Lilla snabbfärjan</span>
Mutbrottet gäller de 365 000 kronor som han fick av sin chef, den tekniske chefen, som också hade berättat att pengarna ingick i 500 000 kronor som han hade fått från Rolls Royce i samband med bygget av den lilla snabbfärjan, som byggdes vid ett franskt varv.
51-åringen uppgav för rätten att han hade lagt ner 200 timmar av sin fritid för att lösa isanpassningsproblem för färjans vattenjetsystem under år 1997.
De 365 000 kronorna fick han år 2001 när han befann sig i Kina för att från rederiets sida hålla i arbetena med de nya stora snabbfärjorna.
I tingsrättens dom sägs också att de 365 000 kronorna, som han har tagit emot är mutor och att de ska anses som förverkade. 51-åringen är tidigare inte straffad.
<span class=MR>Grovt penninghäleri</span>
Rätten finner också 51-åringen skyldig till penninghäleri.
Det handlar om de 20 000 euro som han och hans fru i två omgångar växlade in och satte in på den 60-årige chefens bankkonto.
Brottens art och omfattning gör att tingsrätten anser att annan påföljd än fängelse är utesluten.
Lägsta straffet för mutbrott är sex månaders fängelse. Samma sak gäller för det andra brottet som mannen döms för, grovt penninghäleri. därför blir straffet 1,5 års fängelse.
Åtalade vid Gotlands tingsrätt stod också två f.d. tjänstemän vid Rolls Royce Royce (f.d. Kamewa) i Kristinehamn.
De har varit inblandade i utbetalningen av de 500 000 kronorna till den tekniske chefen vid Gotlandsbolaget.
Båda har nekat. Den ene har också hävdat att ett eventuellt brott är preskriberat, att det gått mer än fem år tills åtal var väckt.
Men tingsrätten går på åklagarens linje, att det som ska räknas är tidpunkten för utbetalningen av mutan.
Rätten finner det styrkt genom den tekniske chefens erkännande att de båda tjänstemännen har gjort sig skyldiga till bestickning när 500 000 kronor betalades in på den tekniske chefens konto i Schweiz.
De döms därför till åtta respektive sex månaders fängelse.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om