Fängslande pjäs på Rondo
Bergsprängardöttrar.
Foto:
På Gotland har hon tidigare uppmärksammats i rollen som Ofelia i Lars Noréns uppsättning av Hamlet på Romateatern sommaren 2007.
- Det är ödet som gör att jag är tillbaka, men det känns jättekul, säger hon.
Nu turnerar hennes föreställning med Riksteatern, och även om ämnet är allvarligt ryms skratt och teaterupplevelse i föreställningen.
"Bergsprängardöttrar" handlar om kvinnliga interners villkor i fängelserna i Sverige i dag. Inför föreställningen har hon under två års tid gjort djupintervjuer med kvinnor och vakter i landets högst säkerhetsklassade kvinnofängelser, Hinseberg och i Ystad. Föreställningen bygger på internernas berättelser om sina liv och deras tillvaro på fängelserna.
- Jag blev väldigt tagen av deras livsöden. Jag har fått deras förtroende och de har öppnat sig för mig, säger Lo Kauppi.
Deras berättelser får gestalt genom fångarna i föreställningen. Rosanna, Angelika, Helena och Mia är alla i behov av vård, men lämnas i stort sett utan hjälp.
Enligt Lo Kauppi har tillvaron för de intagna blivit allt tuffare de senaste 30 åren. Säkerhet, förhållningsregler och straff har hårdnat. Byråkratin är omfattande och personal på fängelserna har varken tid eller utbildning för att vårda.
Budskapet hon vill nå ut med är att kriminalvården måste ändra riktning, och att samhället utanför murarna måste få upp ögonen och kräva ändring. Hon tror att den rätta vägen att gå för en bättre kriminalvård är att samarbetet förstärks mellan psykiatrin, socialtjänsten, kriminalvården och polisen.
- De människor som hamnar i fängelse i dag är antingen sjuka, missbrukare, eller fattiga från andra delar av världen. Dessutom har samma person oftast varit både förövare och offer. För mig är det mest angeläget att få berätta om hur kvinnorna inom kriminalvården har det, eftersom de har sämst status och eftersom deras historia aldrig blivit berättad tidigare.
I dag finns bara en psykiatriker per 100 kvinnor på Hinsebergsanstalten.
10 000 barn i landet har föräldrar som sitter i fängelse och samhällets omhändertagande av dem är många gånger bristfälligt. Lo Kauppi berättar att hon mött kvinnor som fått besked om att de får vänta med medicinska behandlingar tills de lämnat fängelset. En av dem är en kvinna med ADHD. En annan kvinna fick inte träffa sin dotter eftersom dottern har epilepsi. Det fanns inte tillräckliga resurser för att garantera att dottern kunde få sin medicin om hon fick ett sjukdomsutbrott under besöket på fängelset.
Enligt Lo Kauppi visar forskningen på att vård och inte hårdare straff är vägen ur kriminalitet. Trots det investerar samhället i hårdare straff och höjd säkerhet.
Under tiden då hon gjorde research tittade hon på summorna som lagts ut för att höja säkerheten vid landets fängelser de senaste åren. Högsäkerhetsfängelset Saltvik utanför Härnösand med 72 platser kostade samhället 750 miljoner är ett exempel på det. Sverige har även investerat 25 miljoner i elstängsel, enligt Lo Kauppi finns liknande säkerhetsåtgärd i västvärlden bara på Guantanamobasen.
- Det här är ett sätt för politiker att kortsiktigt vinna röster. Men vi får inte färre brott i framtiden för det.
Föreställningen har uppmärksammats och mött debatt under turnén i landet. Även Lo Kauppis tidigare föreställning "Bergsprängardottern som exploderade" uppmärksammades stort under turnén med Riksteatern. Då var det hennes egen uppväxt med en alkoholiserad pappa och senare hennes eget narkotikamissbruk och vägen ur det som hon skildrade.
Den 5 maj ger Sudrets teaterförening och Riksteatern "Bergsprängardöttrar" på Rondo i Klintehamn. Den 5 juni visar SVT 2 hennes självbiografiska föreställning "Bergsprängardottern som exploderade". I sommar kommer Lo Kauppi tillbaka till Gotland för att spela "Bergsprängardöttrar" under Almedalsveckan, den 4 juli.
Bergsprängardöttrar
Manus, regi och scenografi: Lo Kauppi
Medverkande: Miina Turunen, Figge Norling, Sara Turpin, Pamela Cortés Bruna och Anette Bjärlestam
Manus, regi och scenografi: Lo Kauppi
Medverkande: Miina Turunen, Figge Norling, Sara Turpin, Pamela Cortés Bruna och Anette Bjärlestam
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!