Nya rekommendationer om barns skärmtid

Små barn bör inte använda digitala medier alls och äldre barn bör begränsa skärmtiden så att inte sömn och fysisk aktivitet trängs undan. Det menar Folkhälsomyndigheten som i veckan kom med nya rekommendationer gällande skärmanvändning bland barn och unga.

Familjen Lindberg har redan dragit ned rejält på skärmtiden hemma.

Familjen Lindberg har redan dragit ned rejält på skärmtiden hemma.

Foto: Anna Ekeroth

Gotland2024-09-03 18:00

Nyheten i korthet

  • Folkhälsomyndigheten har utfärdat nya rekommendationer kring barns skärmtid och råder att små barn inte ska använda digitala medier alls och äldre barn bör begränsa skärmtiden för att undvika att sömn och fysisk aktivitet blir lidande.
  • Trots positiva aspekter med skärmtid, som tidig läs- och skrivutveckling, menar föräldrar att för mycket skärmtid kan leda till beteendeförändringar och irritation hos barnen.

Många barn gillar att se på skärmar, och skärmtid är något som de flesta föräldrar tvingats ta ställning till.

– Det är såklart en diskussion hemma hos oss, det blir lätt för mycket skärmtid, säger Jonas Lindberg som tillsammans med Ida Lindberg har barnen Selma, fem år och Signe som är fyra månader.

Selma gillar att se på film och spela spel men och redan innan de nya rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten kom har familjen dragit ned rejält på skärmtiden. Tumregeln är att barn under två år inte ska använda skärmar alls och att små barn använder skärm max en timme per dygn, för ungdomar upp till 18 gäller max tre timmar per dygn. 

– Nu har vi stramat åt väldigt mycket, det blir max någon timmes skärmtid om dagen, säger Jonas Lindberg.

Han har märkt att mycket skärmtid skapar irritation.

– Det blir lätt en beteendeförändring, med ilska, när man tar bort skärmen, säger han och fortsätter:

– Man ser att fantasin kommer tillbaka när man tar bort skärmarna. Det är som att hjärnan blir lite ”kidnappad”, den vill tillbaka till de blinkande skärmarna och lysena, men när man väl är ifrån det så dyker det upp annat att göra, säger han.

Selma föddes under pandemin och på grund av de sociala restriktionerna kanske det blev lite mer skärmtid än det skulle ha varit under normala förhållanden.

– Vi kommer att vara mer restriktiva med Signe, säger Ida Lindberg.

Trots allt så finns det även fördelar med skärmar menar de. 

– Selma har tidigt lärt sig att skriva och läsa så det är inte bara negativt, säger Jonas Lindberg.

Men att för mycket tid framför skärmen och visst innehåll inte är bra, är de överens om. 

– Som förälder måste man styra innehållet, säger Ida Lindberg.

undefined
Anton Marin tycker att det är viktigt att välja barnprogram med bra innehåll för sina två barn.

Anton Marin är inne på sina sista veckor som föräldraledig med dottern Hilma som är 11 månader, hon har även en syster som är drygt två år. De leker i sensommarvärmen på lekplatsen i Almedalen.

– Det är säkert jättebra att inte ha någon skärmtid alls men ibland behöver man lite avlastning. Ska jag göra något speciellt sätter jag kanske på en film i en halvtimme, eller om barnen är för trötta och man behöver hålla dem igång lite längre innan det är dags att sova, säger han. 

Däremot tycker han att det är viktigt att barnen inte ser på program med snabba klipp och högt tempo.

– Vi föredrar Kiri och Lou. 

undefined
Anton Marin och dottern Hilma kollar på fiskar i Almedalens grumliga vatten.

I programmet som finns på SVT play medverkar flera gotlänningar, bland andra Babben Larsson som en av rösterna.

– Det är en fantastisk serie. Annars ser vi inte så mycket på andra program förutom Babblarna, det är också en bra takt och barnen får lära sig orden, säger han.

undefined
Johan och Annie Lindströms minsta barn Alve är inte särskilt intresserad av att titta på skärmar.

Annie och Johan Lindström har precis flyttat till Gotland med sina två barn Vilgot, två år och Alve, åtta månader.

– Vi har funderat mycket på skärmtid och blev inte så chockade över de nya rekommendationerna, det var ungefär så vi hade tänkt, säger Annie Lindström. 

– Däremot kan det ju vara skönt att ha rekommendationerna att luta sig mot, säger Johan Lindström. 

De berättar att barnen inte har särskilt mycket skärmtid hemma.

– Vi försöker vara ute mycket och Vilgot tycker om fysisk aktivitet. Det kommer att dröja länge innan han får en egen padda, det ska inte vara för lättillgängligt, säger Johan Lindström.

undefined
Johan och Annie Lindström har precis flyttat till Gotland med sina två barn. De tycker att de lyckats få en bra balans mellan skärmtid och andra aktiviteter.
Nya riktlinjer

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att:

Skärmar inte används innan läggdags och att mobiler, surfplatta och liknande lämnas utanför sovrummet under natten.

Digitala medier inte tränger undan sömn, fysisk aktivitet, relationer, måltider och skolarbete. En tumregel är att små barn 2–5 år använder skärm max 1 timme per dygn, barn 6–12 år max 1–2 timmar, och barn 13–18 år max 2–3 timmar.

Åldersgränser följs för till exempel sociala medier och spel.

Föräldrar aktivt styr vilket innehåll barn tar del av, och samtalar om vad barnen gör på digitala medier samt kommer överens om regler för skärmtid.

Föräldrar tänker på att egna skärmvanor också påverkar både samspelet med barnet, och barns skärmvanor.

Barn under 2 år i möjligaste mån inte använder skärm.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer om skärmanvändning för barn och unga har tagits fram på uppdrag av regeringen. Syftet är att de ska främja en bättre balans mellan skärmtid och andra viktiga delar i livet som fysisk aktivitet, sömn och andra hälsofrämjande aktiviteter för barn och unga, samt minska exponeringen för olämpligt innehåll.

– Rekommendationerna är i första hand ett stöd för föräldrar och vuxna som finns i barnens närhet men också för barn och unga själva. Vi hoppas att det ska bidra till en bättre balans, motverka problematisk användning och vara en hjälp i familjers vardag, säger Olivia Wigzell, vikarierande generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!