Får butiksanställda sälja varor till vänner och familj?

Flera butiker på Gotland har som policy att inte låta sina anställda sälja varor till närstående. På fackförbundet Handels välkomnar man tydliga riktlinjer i butikerna.

Icahandlarna Paul "Dino" Larsson och Moa Lilja har tillit till sina medarbetare på Ica Maxi i Visby.

Icahandlarna Paul "Dino" Larsson och Moa Lilja har tillit till sina medarbetare på Ica Maxi i Visby.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2023-02-27 19:04

På Lidl i Skåne uppmanades nyligen en kund gå till en annan kassa för att en familjemedlem satt i kassan, något som lett till att en debatt kring detta blossat upp. Policyn att inte ska sälja till närstående finns även på Gotland, men bara vissa matbutiker följer den. 

Stormarknadschefen Markus Wahlgren på Stora Coop i Visby känner väl till problematiken.

undefined
Markus Wahlgren, stormarknadschef på Stora Coop i Visby.

– Det finns en policy att man inte ska sälja till närstående så som familj eller släktingar. Men vi gör så att man berättar för en annan kassör om man säljer till en närstående, säger han och fortsätter:

– Coop har en policy om att man inte ska betjäna närstående men problemet är att man ofta sitter ensam i kassan. I de fall där det är en person som sitter ensam i kassan är det okej att sälja till närstående, säger han. 

undefined
Nahir Aslan, presschef på Lidl.

Nahir Aslan som är presschef på Lidl berättar hur de arbetar, vilket även gäller i butiken på Gotland.

– Vi har ingen skriftlig policy kring vilka kunder våra medarbetare får expediera men för våra medarbetares skull finns det i enskilda butiker ett förhållningssätt där vi uppmanar dem att inte betjäna närstående utan istället hänvisa till en annan medarbetare. Det är för att undvika situationer som kan uppfattas besvärliga, säger han. 

Han menar att detta förhållningssätt skapar förutsättningar för en trygg arbetsmiljö och en bra upplevelse för Lidls kunder. 

undefined
Johanna Eurén, kommunikationschef på Willys.

Enligt Johanna Eurén, kommunikationschef på Willys, har de ett liknande förhållningssätt som Lidl:

– Vi har en liknande policy om att man inte ska betjäna närstående. Det handlar om att skydda våra medarbetare från situationer som kan innebära intressekonflikter. Dock är det inte svart eller vitt och inget som vi hanterar som ett entydigt förbud, säger hon.

undefined
Icahandlarna Paul "Dino" Larsson och Moa Lilja har tillit till sina medarbetare på Ica Maxi i Visby.

Paul "Dino" Larsson handlare på Ica Maxi i Visby däremot menar att det är omöjligt att följa en sådan policy.

– Det enkla svaret är att man kan ha en policy, men jag har tillit till mina medarbetare. En sådan policy fungerar inte, säger han och berättar att detsamma gäller när anställda på Ica Maxi ska handla av sina medarbetare:

– Man går ju inte ut bakvägen om man ska handla utan man går ut genom kassan. Detsamma gäller om jag eller min fru ska handla, då går vi ut genom kassorna precis som alla andra, säger han.

Enligt Dino har det funnits exempel på att systemet misskötts, men inte på Ica Maxi i Visby:

– Vi kan inte hålla på och vara poliser. Det finns en policy och den ska man ha i huvudet men ingen får en varning för att bryta mot den. Det har fungerat väl, säger han.

Fackförbundet Handels välkomnar tydliga riktlinjer:

– Från Handels sida tycker vi det är bra när det finns en tydlighet och klara riktlinjer på arbetsplatsen. Det är arbetsgivarens ansvar att se till att all personal är informerad och medveten om de regler som gäller. I de allra flesta fall fungerar det utan problem är min upplevelse, säger Lena Åkesson, ombudsman på Handels. 

Om det blir problem beror det ofta på att man inte haft en regelbunden dialog om vad som gäller på arbetsplatsen, menar hon:

– Det kanske börjar tummas på vad som gäller utan att någon påtalar det innan det blivit en ”skuggnorm”. Det här är något som ibland kan pågå under ganska lång tid och beror i de allra flesta fall på att man inte pratar om riktlinjerna regelbundet.

Handels

Handelsanställdas förbund är Sveriges tredje största LO-förbund med runt 155 000 medlemmar, varav drygt 100 000 är kvinnor. Förbundet bildades 1906 och en tredjedel av de yrkesverksamma medlemmarna är under 30 år. Förutom att arbeta i butiker arbetar Handels medlemmar även på lager och med e-handel. Även frisörer, anställda i skönhetsbranschen och tjänstemän i folkrörelsen är med i Handels.   

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!