SMA anklagar länsstyrelsen för att särbehandla Cementa

Orden "gräddfil" och "juridisk särbehandling" har omgett Cementa efter beslutet om undantagslagen. Nu yttras de igen – men då handlar det om en lokal, gotländsk bedömning.

Länsrådet Anneli Bergholm Söder kommenterar anklagelsen.

Länsrådet Anneli Bergholm Söder kommenterar anklagelsen.

Foto: Hanna Mi Jakobson

Gotland2021-10-31 08:03

Mark- och miljööverdomstolen får alltjämt in handlingar i det överklagade målet om SMA Minerals stenbrytning i Klinte.

Den senaste skrivelsen från SMA innehåller en allvarlig anklagelse mot Gotlands länsstyrelse. Bolaget menar att man får en annan juridisk behandling än Cementa, i detta fall gällande transporter knutna till stenbrytningen.

SMA "ställer sig mycket frågande till varför transportfrågan i två så likartade fall bedöms så olika av i vart fall länsstyrelsen", enligt dokumentet. Man undrar hur detta går ihop med "principen om likhet inför lagen".

Gotlands nya länsråd, Anneli Bergholm Söder, håller inte alls med om att det rör sig om "likartade fall":

– Det finns stora skillnader. SMA söker ett 30-årigt nytt tillstånd. Om de får ja kan verksamheten bedrivas helt utan inskränkning från vår sida. I Cementas fall handlar det om ett anmälningsärende, som inte alls har den rättskraften; vi kan kräva fler åtgärder längre fram. Dessutom rör det en betydligt kortare tidsperiod. Därför är vi mycket mer noggranna kring SMA-målet.

Vidare, berättar länsrådet, har även Trafikverket gjort olika bedömningar:

– Gällande SMA har Trafikverket sagt nej, om inte vissa trafiksäkerhetsåtgärder görs. Men i fallet Cementa har man bedömt att deras transporter är möjliga.

Om vi lämnar sakfrågan: Vad säger du om att SMA anklagar er för juridisk särbehandling?

– Jag tänker att det är en partsinlaga. Vi ser allvarligt på detta, men vi har bra förklaringar till varför vi gör olika bedömningar, svarar Anneli Bergholm Söder.

Även andra har argumenterat för att Cementa får "gräddfiler", men då har det oftast handlat om den omskrivna undantagslagen, som tillåter brytning trots tidigare juridiska bedömningar.

Kritiker har varnat för att andra bolag kan referera till hur Cementa har behandlats – vilket är precis vad SMA Mineral nu har gjort. En som ifrågasatt processen är Gotlands tidigare lagman Mikael Mellqvist:

– Det finns tecken som tyder på att Cementa särbehandlas, rent generellt, även om jag inte är insatt i just det här ärendet.

Tror du att fler gruvbolag kommer referera till Cementa-processerna framöver?

– Det är klart att de kikar på varandra, så det kan man inte utesluta, svarar Mikael Mellqvist.

GT har sökt SMA Mineral för ytterligare kommentarer, utöver bolagets skrivelse, men utan resultat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!