Karin Bergenås är avtalsförvaltare på Trafikverket. Hon berättar att avtalet med DG har en konstruktion där Trafikverket delar bränsleprisrisken med bolaget.
Spannet för prisökning eller prissänkning är i det här fallet över eller under 25 procent.
– Om bränslepriset rör sig inom normalspannet, baserat på vad som anses normalt, så händer ingenting med vår ersättning. Men om priserna rör sig ovanför den här nivån så delar vi på kostnaderna för den överskjutande delen. Eller för all del om bränslepriserna skulle sjunka under den här nivån så minskas underskjutande del med hälften. Hittills i år har vi betalat ut extra ersättning med cirka 148 miljoner kronor till Destination Gotland.
I avtalet med Trafikverket får DG höja priserna för gods, gotlänningar och gotlänningars fordon inom vissa ramar som baseras på ett index som Trafikverket tar fram. Indexet räknas om varje år, vilket ger bolaget nya förutsättningar varje år att sätta priser efter eget behag, så länge det inte överstiger taket.
– Så länge de är inom ramen får de sätta vilka priser de vill. Och vad jag kan se så befinner de sig inom god marginal från maxtaket, säger Karin Bergenås.
Under 2016 gjorde koncernen lika mycket i vinst som de sedan 2017 får i stöd av Trafikverket varje år.
Får de inte för mycket i stöd?
– Det var en prövning som skedde inför avtalet. Anbud lämnades med hänvisning till den mängd trafik som Destination Gotland ska köra, risken det medför, och möjligheterna till intjäning. Det gjorde att vi landade i ett årligt belopp om 498 miljoner kronor och den här konstruktionen med bränsleprisrisk. Utifrån det får de rätt ersättning.
Tror du Destination Gotland tycker att de får för lite i stöd?
– Ingen aning, jag tror inte det. Avtalet innebär att de måste bära risk och även om vissa år blir tuffa är det i enlighet med hela konstruktionen.