Knivlagen – ibland knepigt att veta vad som gäller

Brott mot knivlagen är vanliga. Ibland finns kanske ett våldsamt uppsåt, ibland troligen inte. Det spelar inte alltid någon roll, berättar polisen Ayman Aboulaich.

Ayman Aboulaich visar upp föremål som Gotlandspolisen beslagtagit enligt knivlagen och som ännu inte destruerats.

Ayman Aboulaich visar upp föremål som Gotlandspolisen beslagtagit enligt knivlagen och som ännu inte destruerats.

Foto: Simon Bendelin

Gotland2021-10-28 12:15

I september dömdes en man för att ha burit kniv – eller knivliknande föremål – på lasarettet. Tidigare i oktober kom ett åtal gällande flygplatsen. En annan man hade något i sin bil, när han haffades för andra brott, som innebar en dom enligt knivlagen.

Det här är bara ett axplock av aktuella, gotländska incidenter. Ibland verkar ett uppsåt att begå våldsbrott vara aktuellt – i andra fall rör det sig endast om oaktsamhet.

Vad är det egenligen som gäller? Vad får man göra och inte, enligt denna "lag om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål"? Det är något "kniviga" frågor, visar det sig.

Den gotländska polisen Ayman Aboulaich tar emot på stationen, för att försöka ge svar. Han börjar i väldigt generella termer:

– Vi måste komma ihåg att juridiken aldrig är svartvit, den ger utrymme för tolkning och ska också göra det. Det är ju inte ovanligt att en tingsrätt gör en bedömning och sedan gör hovrätten en annan. I de här fallen är det ofta omständigheterna som styr. Finns det ett uppsåt? Och behövs det ett uppsåt – för ibland räcker det med oaktsamhet.

Apropå det sistnämnda påminner Ayman Aboulaich att man har en generell skyldighet att känna till vad som gäller.

Men gällande knivlagen: Om ni hittar en morakniv i bakluckan på min bil, åker jag fast då?

– Det första jag då funderar på är varför vi tittar i bakluckan på din bil? Om vi gör det finns det en anledning – och det är det jag menar när jag pratar om omständigheter.

Det gäller att kunna svara på varför kniven finns i bilen.

– Om du ska grilla eller fiska och vi hittar utrustning för det, då kanske kniven hör till detta. På samma sätt är ett basebollträ okej på brännbollsplanen, men inte utanför krogen på natten. Vissa föremål är dock tveksamma oavsett: Har du en machete i bilen får du nog svårt att motivera det.

Polisen kan ibland ha överseende med exempelvis hantverkare, där många föremål kan anses ingå i yrkesutrustningen. Men det innebär inte att snickaren får ha vad som helst, när som helst.

– Där blir det åter knepigt. Huvudregeln är att du inte får ha vassa verktyg på dig när du går in i affären, om du inte är där för att laga nåt eller så. Även om du är på väg hem från jobbet och råkar ha verktygsbältet på dig är det problematiskt. Jag menar, tänk om jag hade pistolen på mig utanför arbetstid, det är ju inte okej. Men om snickaren går in i en bygghandel då, mitt under arbetspasset? Återigen har vi det där med omständigheter, säger Ayman Aboulaich.

Situationerna skiljer sig åt, men även föremålen. En kniv är en sak, men snickaren i fråga har säkert en skruvmejsel också.

– Folk har dömts för till exempel en mejsel, ja. Men då handlar det sällan om en "vanlig situation". Då anses det bevisat att personen inte tänkte använda mejseln för att skruva fast en skruv.

Kan hantverkaren på stan dömas för kniven, på grund av oaktsamhet, men frias för skruvmejseln?

– Sannolikt, ja, men åter beror det på omständigheter. Finns det en misstanke som gör att jag pratar med personen till att börja med? Då spelar den också in.

Sedan finns det föremål som helt enkelt är förbjudna, oavsett. Stillettknivar eller så kallade springknivar får, till exempel, inte alls innehas av personer under 21 år.

– Man får inte heller skylta med att man säljer dem, eller göra reklam för dem. De anses endast existera för att begå brott mot liv och hälsa, berättar Ayman Aboulaich.

FAKTA: Knivlagen

Egentligen "lag om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål".

Det är förbjudet att ha knivar, stickvapen, skärvapen och andra farliga föremål på allmän plats, inom skolområde eller i fordon på allmän plats om inte innehavet är befogat.

Personer under 21 år får inte ens äga, låna eller använda springknivar eller springstiletter.

Brott mot knivlagen kan ge fängelse i sex månader. Handlar det om ett grovt brott mot knivlagen kan det ge böter eller fängelse i högst ett år.

Källa: Polisen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!