Får ingen nattro i sitt eget hem
Turistsommaren bjuder på goda möjligheter för den som vill tjäna en extra hacka på att hyra ut sin lägenhet i andra hand. I en trappuppgång på Siriusgatan i Visby är tre av sex lägenheter uthyrda.En av de bofasta är Catarina Pettersson. Sedan två veckor tillbaka sover hon med hörselproppar, på grund av det nattliga stojet i de veckovist uthyrda lägenheterna.Det drog igång vid midsommar, sedan har det bara ökat. Jag fasar för de kommande sommarveckorna.Hyrsvärden Gotlandshem har lovat att göra vad de kan men det kan ta tid.
Det drog igång vid midsommar, sedan har det bara ökat. Det brukar festas till framåt elva, då de drar ner på stan. Då brukar jag kunna somna, även om jag sover dåligt. Vid tre halv fyra kommer de tillbaka, smäller i dörrar och skriker och stojar. Häromdagen pratade jag med några av dem via balkongen. De bad om ursäkt och lugnade ner sig i tio minuter, sedan var det samma liv igen. Jag fasar för de kommande sommarveckorna.
Sedan två veckor tillbaka sover Catarina med hörselproppar. Eller försöker sova, snarare.
Securitas har hon inte ringt, eftersom hon ser det som en temporär lösning.
Problemet är ju att det är veckovis uthyrning. Om de eller jag pratar med hyresgästerna och de nu skulle lugna ner dig, så kommer det ju nya några dagar senare. Då börjar det om. Och är det överhuvudtaget mitt ansvar? Ska jag behöva ringa varje kväll för at få ro?
Catarina menar att det är hyresvärden Gotlandshems ansvar att lösa situationen. I förrgår ringde hon till deras störningsjour, som lovade att försöka komma i kontakt med den ordinarie hyresgästen.
Under tiden ligger jag sömnlös. Jag jobbar oregelbundna arbetstider och behöver som alla andra min sömn. Man ska inte behöva flytta ifrån sin lägenhet för att få sova på sommaren. Jag förstår inte varför Gotlandshem går med på att låta folk hyra ut lägenheterna. De tjänar ju inget på det. Det är vi som bor här som får betala priset. Måste jag sova någon annanstans vill jag ha en hyressänkning.
Hon menar att folk rent generellt nog ofta är för toleranta vad gäller störningar, och berättar om en granne som menade att ¿jo, visst är det jobbigt, men jag har ju semester så jag kan sova på dagarna".
<span class=MR>Förbud inget alternativ </span>
Tidigare år har Gotlandshem krävt en skriftlig anmälan för att få tillstånd att hyra ut sin lägenhet. Det innebar dock för mycket administration, så från och med i fjol räcker det med en muntlig överenskommelse.
Många hör inte av sig alls innan de hyr ut, enligt Ingela Hedengran, som är den man ska vända sig till med klagomålsärenden. Gotlandshem har alltså mycket liten kontroll på vilka som hyr deras lägenheter i andra hand.
Gotlandshems störningsjour har telefontid måndag och torsdag 13.00-15.00. Vid akuta situationer ska man ringa till SOS Alarm, så vidarebefordrar de ärendet till Securitas, säger Hedengran.
Vad gör ni när ni får in klagomål på störande sommargäster?
Det är den ordinarie hyresgästens ansvar i första hand, så vi söker kontakt med honom eller henne. Om vi inte får tag på den så skickar vi ett brev. Mer kan vi inte göra.
Vad ska hyresgästen göra i väntan på att det sker, om det upprepar sig?
Blir det för jäkligt skickar vi dit personal som får ta tag i det. Så riskerar ju den ordinarie hyresgästen att åka ut.
Veckan efter kan någon annan komma dit och föra liv nattetid. Har inte en hyresgäst rätt att kräva en dräglig boendemiljö av sin hyresvärd??
Det är ett problem, det är det. Det finns ingen bra lösning egentligen. Alternativet är att vi förbjuder sommaruthyrning överhuvudtaget, men då skulle det bli ett ramaskri.
Har ni många klagomål på störningar?
Störningarna ökar alltid under juli-augusti, men man ska komma ihåg att det inte bara är turisterna som för liv, utan gotlänningarna också.
Gotlandshem äger och förvaltar runt 5200 lägenheter på Gotland. I snitt bor var femte gotlänning i en av deras bostäder.
GA frågade Maria Lindvall på bostadsförmedlaren Gotlandsresor vad de har för rutiner vid klagomål.
En av våra värdar åker och pratar direkt med andrahandshyresgästen. Det brukar fungera jättebra, när vi påpekar att det finns året runt-boende grannar som faktiskt jobbar eller har semester. Vi åker inte ut mitt i natten, inte med alla droger och allt fylleri, utan vi åker dit morgonen efter. Är det akut får man ringa vaktbolaget.
De som hyr via Gotlandsresor måste vara barnfamiljer eller par över 25 år. Om någon fuskar om exempelvis ett gäng killar hyr tillsammans blir de vräkta, liksom om man inte skärper sig efter tillsägning. Hyresgästerna får också information om att det ska vara tyst mellan 22.00-06.00.
Lindvall säger att om Gotlandshem skulle neka sina hyresgäster att hyra ut sina lägenheter, så skulle det slå mycket hårt mot turismen.
Hon poängterar också att man alltid bör tala om för sina grannar om man hyr ut sin lägenhet och via vem, så de vet vart de ska vända sig.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!