"Får jag inte hålla på med något går jag under"

Beskedet att restriktionerna förlängs till maj tas emot med blandade reaktioner. "Bara att gilla läget", säger krögaren Reinhard Keinprecht.

Lee Gotvik var just på väg att slå igenom stort som artist förra våren. Men de stora planerna fick hon sätta på paus.

Lee Gotvik var just på väg att slå igenom stort som artist förra våren. Men de stora planerna fick hon sätta på paus.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2021-03-31 20:33

Den 11 april skulle regeringen ha lättat på pandemirestriktionerna, men under torsdagen kom Folkhälsomyndigheten med beskedet att man vill skjuta fram lättnaderna till åtminstone den 3 maj.

– Jag vet att många är oerhört trötta på pandemin men det här är långt ifrån över, säger FHM:s generaldirektör Johan Carlson.

Gotländska artisten Lee Gotvik har fått lägga många planer på hyllan. Förra våren var hon mitt i att få sitt verkliga genombrott. Hennes första egna show var planerad på Wisby Strand den 21 mars 2020 men fick ställas in. Hon har dock valt att inte deppa ihop totalt.

– Fick jag inte hålla på med någonting hade jag gått under. Man måste ha något att göra, men det är svårt att vara heltidsmusiker utan inkomst. Elräkningen ska betalas ändå, säger Lee Gotvik.

Hon riktar in sig på att vänta ut pandemin.

– Man måste bara vänta ut det här och under tiden får man ha lite planer i bagaget inför den dag då allt släpper. Nu ägnar jag dagarna åt att skriva ny musik och ska framöver släppa en ny platta eftersom det är tio år sedan jag släppte min första skiva.

"Mina drömmars band" som Lee Gotvik har tillsammans med Marie Nilsson Lind kunde i somras göra några utomhusspelningar i Visby med max 50 personer, men fick sätta andra planer på paus.

Tror du att det blir en musiksommar i år?

– När jag pratar med folk i branschen verkar det som att man siktar mot julen och hoppas att man då kan ha spelningar relativt normalt. Jag och Marie hoppas att vi kan göra våra spelningar i Lyanders trädgård i sommar för ett mindre antal människor.

Många restarangägare känner sig fortsatt bakbundna av att inte få servera alkohol efter klockan 20.30. Krögaren Reinhard Keinprecht driver Wisby Hof och Bryggeriet Mat & Malt.

– Det är bara att gilla läget nu. Man får hoppas att restriktionerna släpper i början av maj och att vi åtminstone kan få ha öppet till klockan 22. Det stora trycket är inte här än, men stoppas vi från att ha öppet när högsäsongen börjar kommer det bli problem.

Han har valt att bara ha det ena stället, Bryggeriet, öppet under våren. Hans syskon driver hotell och restaurang i Österrike, som har det helt nedstängt.

– Jämfört med stora delar av resten av Europa har vi det hyfsat. I Österrike gör krogarna ingen vinst, men de klarar sig med de stöd de får. I Sverige känns det mer som att vi krögare svälts ihjäl, säger Reinhard Keinprecht.

Detta gäller nu

I dag får högst åtta personer samlas men nu föreslås att antalet deltagare ska begränsas utifrån om arrangemanget är inom- eller utomhus och om det finns sittplatser eller inte.

Folkhälsomyndigheten föreslår att maxtaket på åtta personer till en början ska finnas kvar inomhus, men att det ska kunna höjas till 50 om det finns sittplatser. Vid utomhusevenemang ska taket kunna höjas till 100 personer och vid motionslopp till 150.

I takt med att smittläget förbättras ska deltagarantalet sedan höjas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!