Får lilla Mira gå i Rone skola?

Under torsdagskvällen hölls stormöte i Hemse om skolans framtid.

Gotland2007-02-23 06:00
Tror kommunen verkligen på sin egen vision?
Det var frågan som en förälder ställde på mötet med föräldrar, politiker och tjänstemän i Hemsegården i går kväll. Det handlade om hur vi nu ska gå vidare med förslaget om nedläggningar av skolor på Gotland.
- Faktum är att ungdomarna faktiskt kommer hem till sin socken när det är dags att bilda familj. Det kanske ingen tror men, ta mej fan, så är det så i alla fall i Stånga, sa en annan mamma.
Ett drastiskt förslag som förändrar strukturen på hela Gotland, tyckte flera och alla ville ha mer tid fram till beslut. En så stor och viktig fråga borde tas av fullmäktige och inte i barn- och utbildningsnämnden.
- Det var fullmäktige som tog beslut år 2004 om att verksamheten skulle ses över och nämnden fick i uppdrag att se över hela verksamheten, sa Lena Celion, ordförande i nämnden.
Några inflyttade barnfamiljer var mycket besvikna:
- Vi har valt att flytta hit för att våra barn skall få gå i mindre skolor. Vi skulle kunna bli världsledande på den fronten med att vara bra på att driva små skolor, sa Katarina, förälder i Stånga.
- Vi har medvetet valt att bo på landet och alla vill ha sina barn i Garda om de nu inte får gå i Stånga eller När, sa Lisa Vinberg, Stånga.

Helt övertygad
Lilla Mira Olofsson, två månader, brydde sig inte så mycket om var hon skulle gå i skola men mamma Eleonor Nilsson, var helt övertygad:
- Hon ska gå i Rone skola så som jag har gjort. Och det var varit bra för mig. Det kommer att bli bra för henne också.
Konkreta förslag som skulle komplettera det förslag som ligger kom fram. Man ville se ett förslag där man lägger ihop de nedläggningshotade skolorna om två och två istället för att flytta upp alla till Hemse.

Snäv tidsplan
- Jag var med och byggde Garda skola en gång i tiden. Den är beräknad till 150 elever, sa Lennart Blom. Jag håller nog med om att tidsplanen för det hela är väl snävt tilltagen. Skall man bygga om i Högbyskolan så krävs det mer planering och tid för att det skall bli bra.
Peter Molin, skoldirektör, framhöll att förslaget inte är "hugget i sten".
- Det är ett förslag som skall vändas och vridas fram till 14 april och hänsyn kommer att tas till alla åsikter, sa han.
I nästa mening fyllde Freddy Sirland i att planeringen av Högbyskolans ombyggnad redan är i gång.
- Rektorerna har fått i uppdrag att se över skolskjutsarna och andra detaljer kring sammanslagningen, sa Sirland, som är planerings- och försörjningschef.
En förälder var mycket bestämd på kravet att om barnen skall byta skola så skall de inte komma till en byggarbetsplats utan då ska åtminstone lokalerna vara färdiga.
Den värsta ilskan verkade ha lagt sig och stämningen kändes mer resignerad. Många obesvarade frågor om hur det blir med förskoleverksamheten på de olika skolorna och om man kan välja skola även i framtiden till sina barn.
Ett hårt slag för södra Gotland är det även om några försökte lätta upp stämningen med att berätta om ungdomar som faktiskt lämnar bra jobb i storstäderna för att flytta hem till sin socken och bilda familj.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om