Far och son startar guidade löpturer på Gotland

Guidade löpturer med fokus på upplevelser i den gotländska naturen. Far och son, William och Mathias Cöster, har länge ruvat på idén som nu ska bli verklighet.

William Cöster ska leda guidade löpturer med start i slutet av juni. Här, i Bruceboreservatet norr om Visby, siktar han på att passera. Hemsida och bokningssystem ska lanseras under maj, tills dess kan den nyfikne läsa mer på sociala medier under namnet "runningtoursgotland".

William Cöster ska leda guidade löpturer med start i slutet av juni. Här, i Bruceboreservatet norr om Visby, siktar han på att passera. Hemsida och bokningssystem ska lanseras under maj, tills dess kan den nyfikne läsa mer på sociala medier under namnet "runningtoursgotland".

Foto: Malin Stenström

Gotland2021-04-05 07:02

Hållbart, njutfullt och äventyrligt.

Tre ord som passar väl in på far och son Cösters satsning som går under namnet "Running tours Gotland". 

William, 27 år, är uppvuxen på Gotland, men har varit iväg från ön ett antal år för studier.

– Idén om guidade löpturer dök upp för några år sedan, när jag slogs över hur underbart fint det är på Gotland. Då började det att gro en tanke i mig, om att man borde dela med sig av det här, säger William Cöster som till vardags jobbar med hållbar utveckling på Region Gotland.  

Ett företag har bildats och planen är att kicka i gång verksamheten i slutet av juni. 

– Planen är att köra mellan vecka 26 och vecka 32. Den här första sommaren får bli ett test för att se hur stort intresset är. 

Under premiärsommaren erbjuds en guidad löptur tre till fyra gånger i veckan som utgår från Visby. Tanken är att rundan ska gå norrut och vara runt 10 kilometer lång.

– Vi ska hålla ett lågt tempo, runt sex minuter per kilometer och det ska bli guideinslag längs vägen. Stopp på historiska platser eller bara vackra platser, berättar William Cöster. 

Han lyfter tjusningen med att få göra det här och använda löpningen som verktyg.

– Man kan upptäcka mycket på kort tid och man kommer långt, dessutom går det att ta sig till ställen dit fordon inte kan komma. Det handlar verkligen inte om prestationen utan om att ta in upplevelser, säger William Cöster.

Turen som de ska inleda med i år tar mellan 1,5 och 2 timmar. Men i framtiden kan det bli tal om betydligt längre och mer utmanande äventyr än så.

– Vi har till och med funderingar på flerdagarsturer med övernattning och vi har redan tittat på samarbete med boendeverksamheter och restaurangnäring. Dessutom har vi inlett en dialog med ett företag som kan bistå med eldriven följebil som kan säkra upp med skjuts om något skulle hända, berättar William Cöster. 

Pappa Cöster, det vill säga Mathias, tror att det finns en efterfrågan.

– Vi kan inte veta, men det ska bli intressant att se. Men jag ser en fördel med att vi startar det här från grunden, att vi inte redan har ett företag som vi måste skruva och anpassa. Vi jobbar med hållbar, upplevelsebaserad naturturism redan från början, säger han.

När vi tar bilderna till det här reportaget har Mathias och William fått bestämma platsen.

Bruceboreservatet precis norr om Muramaris får därmed agera kuliss. Och havet. Och Själsö hamn.

Här kommer sannolikt premiärturen passera i slutet av juni, men framåt blickar de ut över hela Gotland.

– För vår framtids skull måste vi fortsätta skapa hållbara reseanledningar till Gotland, säger Mathias Cöster. 

William Cöster fyller i:

– Får vi folk att komma ut i naturen, då börjar man bry sig om den och då börjar man ta beslut som är till gagn för miljön, säger han. 

En annan tanke är att försöka hitta ett miljöprojekt dit delar av omsättningen kan gå.

– När vi stannar och pratar behöver det inte handla om historiska platser, det kan lika gärna handla om hur Östersjön mår, säger Mathias Cöster. 

Friluftsaktiviteter lockar dessutom extra mycket under coronapandemin. Många törstar efter att få komma ut.

– Vi behöver hitta sätt att hemestra och umgås på ett säkert sätt. Här tänker vi att man kan göra det, samtidigt som man upptäcker delar av Gotland som normalt är svåra att hitta, säger William Cöster. 

Naturen höjer humöret

Träning i naturen förbättrar både självförtroendet och humöret, och den största effekten märks redan inom de första 5 minuterna. Du behöver alltså inte genomföra hela träningspasset utomhus om vädret är dåligt.

Dessutom visar en studie från University of Michigan att efter en promenad till skogs klarade sig en grupp studenter 20 procent bättre i ett minnestest jämfört med de studenter som promenerade i stadsmiljö.

Källa: Aktiv träning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!