Far till Zanzibar för miljöns skull
Skolmaterial och miljökunskaper tar ett gäng ungdomar på Christopher Polhemgymnasiet med sig till Zanzibar om en dryg vecka. Samtidigt sprides Gotlands nya sopsystem dit.
Till Afrika. Om en dryg vecka åker elever från naturvetenskapliga programmets språkinriktning åter till Zanzibar.Foto: Simon paulin
Foto: Simon Paulin
Målet för kursen är att "öka elevernas medvetenhet och ansvar för att skydda och bevara världsarven till framtida generationer". Projektet kallas "World heritage in young hands".
Separata sopkärl
Den 18 februari åker för fjärde året språkinriktningens tredjeårselever, samt lärarna Eva O´Reilly och Inga-Lill Almlöf, till Stone Town. Med på resan finns också kommunens renhållningschef Anders Lindholm och ekostrateg Bengt-Olof Grahn för att sprida kunskap om miljöarbete.
Redan i höstas var Anders Lindholm där och föreslog sophanteringslösningar liknande de som nu införs på Gotland, med separata kärl för brännbart och komposterbart.
-De nappade genast och var snabbt igång, enligt Anders Lindholm.
Igår träffades klassen och kommunrepresentanterna för information inför resan.
-I vårt projektarbete satsar vi främst på att hjälpa skolan, och vi arbetar med alla aspekter för att bevara världsarvet, berättar klassens projektledare Mikael Boberg.
Tar med skolmaterial
Elever därifrån var senast i maj förra året här, och nu tar Visbyeleverna med sig pennor, skrivböcker och stora världskartor till skolan.
Dessutom ska de på stan informera om sådant som sopsortering och världsarvsvård, sprida broschyrer och få allmänheten att svara på frågeformulär för att öka miljömedvetenheten.
Kommunens representanter fungerar som en sorts mentorer för eleverna.
Tillsammans ska de bland annat presentera förslag på hur spillolja, som nu dumpas okontrollerat, kan tas om hand, liksom alltså sophantering och kompostering. Där handlar det också om arbetsmiljön för renhållningsarbetarna, vilka efter förslag härifrån fått bättre sopkärror och skyddskläder.
-Det ska bli härligt att åka dit, nu får vi lära känna ungdomarna på deras hemmaplan, säger några av eleverna.
Projektet sponsras av flera företag, samt skolan och Sala ida (ägt av Sveriges kommuner och landsting).
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!