Färdiglagat till nyårsfesten har ökat med det dubbla

Intresset för att hämta nyårssupéer på krogen och äta hemma har ökat rejält i år. ”Utbudet har mer än dubblerats”, är Visby centrums verksamhetsledare, Magnus Olssons analys av läget.

Hämtmat till nyårsaftonens fest har ökat rejält sedan i fjol säger Christopher Johnsson på Joda.

Hämtmat till nyårsaftonens fest har ökat rejält sedan i fjol säger Christopher Johnsson på Joda.

Foto: Åsa Sveds

Gotland2020-12-31 09:00

Restriktionerna som införts för att begränsa smittspridningen av det nya coronaviruset gör att många restauranger erbjuder sina kunder att ta med sig maten hem istället för att äta i deras lokaler. Joda i Visby är en av krogarna som märkt av detta.

– Vi säljer säkert 30 procent mer hämtmat till nyårsafton i år jämfört med i fjol, säger Christopher Johnsson på Joda.

Han berättar att det också är betydligt fler restauranger som erbjuder takeaway nu. 

En av de krogar som sålt färdiglagade nyårssupéer som hämtmat under många år, är Gamla Masters. De har inte fler portioner i år jämfört med andra år.

– Vi gör ungefär lika många portioner som vi alltid gjort men när vi började var det bara vi och Donners brunn som erbjöd hämtmat till nyår. Nu är det betydligt fler så det innebär säkert att antalet krogar med hämtmat också ökat, säger Johan Lindkvist på Gamla Masters.

Det här året har han noterat andra skillnader i samband med deras bokningar. 

– Förut fick vi större beställningar till mellan 12 och 20 personer men i år har det varit till mindre sällskap, mest till två personer. Det känns som att folk följer restriktionerna. 

Utanför Visby pågår också catering från restaurangerna. Djupviks hotell har lagat 150 nyårs-takeaway som alla är slutsålda.

– Vi har sagt nej till 20-30 stycken, berättar Henrik som jobbar i restaurangen.

Räkor, rökt lax och löjrom, oxfilé och potatiskaka med västerbottenost eller gotländsk lammrostbiff samt en avslutning med vit chokladpannacotta, är några av alla lockande erbjudande till dem som kan tänka sig att få grovjobbet gjort. Det är över 20 krögare som står till tjänst med denna service.

– Det är fantastiskt att det erbjuds så mycket till gotlänningarna som nu kan avnjuta en god måltid och ändå hinna se ”Grevinnan och betjänten” utan stress, säger Magnus Olsson.

Världens roligaste tv-sketch kallas den och visas i tv mellan kvart i åtta och åtta på nyårsaftonen. Att förgylla festen lite extra med hämtmat skapar förutsättningar för att krogarna ska överleva pandemin. 

– Det är väldigt roligt att många satsar på det. Det har verkligen kommit igång, säger Magnus Olsson.

Ett tiotal krogar erbjuder också kunder bordsservering, men långt ifrån alla.  Reglerna med maximalt fyra gäster per bord och stopp för alkoholförsäljning efter åtta på kvällen begränsar utbudet rejält.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!