Fåren fick avlivas och överviktiga grisarna kunde knappt stå

Tre gånger har rättegången mot de två kvinnorna bakom Gotlands djurfristad ställts in. Vid fjärde försöket blev den slutligen av, men trots att ett stort antal djur utsatts för långvarigt lidande blev straffen i stort sett obefintliga.

”Det kryllade av råttor överallt på gården. Här dricker och äter de av hönsens mat och vatten i hönsens rastgård”, står det under länsstyrelsens foto som finns med i polisens förundersökning.

”Det kryllade av råttor överallt på gården. Här dricker och äter de av hönsens mat och vatten i hönsens rastgård”, står det under länsstyrelsens foto som finns med i polisens förundersökning.

Foto: Länsstyrelsen Gotland

Gotland2024-09-25 16:58

En kvinna i 50-årsåldern och hennes mamma, en kvinna i 80-årsåldern, har stått inför rätta efter att ha vanvårdat ett stort antal djur inom föreningen Gotlands djurfristad. Båda kvinnorna har varit misstänkta för djurskyddsbrott och den yngre även för djurplågeri.

Det var i oktober 2020 som länsstyrelsen, efter att ha fått in en anmälan om vanvård, gjorde en kontroll hos Gotlands djurfristad i Hangvar. Det konstaterades direkt att många av djuren var i dåligt skick och en veterinär tillkallades, som beslutade om akut avlivning av 13 får. Bland de djur som därefter var kvar på gården var det flera får med förvuxna klövar och liggsår, flera grisar var överviktiga och kunde knappt stå, och hönsens foder var kontaminerat av råttor som åt och drack ur hönsens matskålar.

undefined
Enligt länsstyrelsen hölls 68 får i denna ligghall på Gotlands djurfristad.
undefined
Taket på insidan av ligghallen var mögligt, och det låg plastrester och annat som kunde skada fåren i hallen.
undefined
Många av djuren på Gotlands djurfristad hade förväxta klövar. Några kunde inte gå och hade utvecklat liggsår.
undefined
En häst vid Gotlands djurfristad hade under flera år haft besvär med fång och hade enligt flera veterinärer kraftiga smärtor. De rekommenderade avlivning och bedömde hästen utom räddning.

Den yngre kvinnan var ordförande i föreningen och bodde på gården där ett stort antal djur, däribland får, hästar, tjurar, grisar, höns, hundar och katter, togs om hand för att de inte skulle få dö av ålderdom. Efter flera tillsynsbesök och påföljande förelägganden fick kvinnan till sist djurförbud, vilket innebär att man inte får ansvara för eller sköta om djur.

Djuren på gården, de som inte redan avlivats, sköttes då av andra inom föreningen samt den äldre kvinnan. Enligt åklagaren bröts mot djurförbudet genom att kvinnan vid upprepade tillfällen vistades på gården och även hade inflytande över verksamheten, vilket ska ha skett med den äldre kvinnans goda minne.

Den yngre kvinnan döms för djurplågeri av Gotlands tingsrätt. Brottet har bland annat bestått i att djuren vanvårdats, att sjuka djur inte fått veterinärvård och att hygienen varit bristfällig både när det kommer till foder och stallar.

I domen framgår att tingsrätten anser att djuren utsatt för stort och långvarigt lidande, men att kvinnan velat djuren väl och att hon uppfattat att hon agerat i deras intresse”.

Trots att tingsrätten anser att brottet är allvarligt och har ett straffvärde på fängelse i tre månader bestäms påföljden till villkorlig dom, med motiveringen att kvinnan inte är straffad tidigare och att det inte är troligt att hon begår nya brott. Kvinnan ska också betala 60 dagsböter, sammanlagt 3 000 kronor.

Tingsrätten anser däremot inte att det går att styrka att kvinnorna brutit mot djurförbudet och de frikänns därför från den åtalspunkten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!