Fårfolkets förening fyller 75 år

År 1928 bildades "Föreningen för gotländska utegångsfåret". Det var då som "fårfolket" på ön för första gången kunde träffas i en egen organisation.
Föreningen har bytt namn och heter i dag Gotlands fåravelsförening. Det är alltså nu dags för ett 75-årsjubileum och det kommer att firas kommande helg.

Gotland2003-09-20 04:00
Den som vågar sig på att påstå att de som sysslar med fåravel är lite speciella får inte f. ordföranden i fåravelsföreningen Curt Niklasson att gå i taket. Han håller med.
Det som kanske är allra mest speciellt med fårfolket är deras brinnande intresse för djuren och näringen. Här ligger nöt- och grisproducenter lite i lä.
­Jag ser ju folk som hållit på med får i 30-35 år men som fortfarande är lika intresserade som tidigare av att lära sig mer, säger Curt Niklasson.
Han var med i styrelsen för fåravelsföreningen i 15 år och han var dess ordförande under åren 1997-2003. Han frånsade sig uppdraget därför att tiden inte räckte.
­ Man kan inte vara ordförande på halvfart, slår han fast.
<span class=MR>För oproffsiga...</span>
Men intresset för fåren och fårnäringen har han verkligen kvar och han har som klippare heltidsjobb med djurslaget ifråga.
­Vi jobbar med att få ihop de olika bitarna i näringen. Det är naturvård, hantverket med ull och skinn och köttet. Det är inte lätt, men det är det som gör det så spännande.
Curt Niklasson tycker att lite för mycket av det gamla hänger kvar inom fårnäringen. Förr sa man om fåren att "di klarar si.. di hittar alltut någ ti jete".
Den synen finns faktiskt till en viss del kvar ännu, men så går det inte att bedriva fåruppfödning i dag.
­Vi är för oproffsiga, säger Curt Niklasson självkritiskt.
Men det går åt rätt håll och näringen har tagit många steg framåt under senare år, tycker han. Lammfestival och lammringar är ett par exempel på detta.
<span class=MR>Inriktade mot marknaden</span>
­Vi har blivit på det klara med att det finns en konsument som skall ha våra produkter, säger Curt Niklasson.
Det kan låta som en självklarhet men för inte så länge sedan sände man djuren till slakt utan att tänka särskilt mycket på nästa led.
Ett tecken på att producenten har "upptäckt konsumenten" är detta med vinterlamm. Förr slaktades alla lamm på hösten. Nu har man jobbat hårt i vissa fall på att sprida ut slakten så att det skall finnas färskt lammkött alla tider på året.
Under fjolåret slaktades 24 422 lamm på Gotland. Slakten under första halvåret uppgick till drygt 10 000 lamm vilket visar att man kommit en bra bit på väg mot en utspridning av slakten.
Medelslaktvikten för lammen var 19,1 kg.
Antalet slaktade lamm är betydligt lägre än det var när fårnäringen stod på topp för många år sedan. Nu ser man dock vissa tecken på att det finns en ökning av antalet får igen.
För närvarande finns 350-400 producenter på ön, men detta antal tenderar till att minska. Sannolikt får vi framöver se färre men större besättningar.
Vi träffar Curt Niklasson när han är i klippartagen tillsammans med sin kompanjon, unge Torbjörn Svensson från Öja. De klipper för Röskusten AB, som bildats genom att två gårdar slagit samman driften. I bolaget ingår Lundbergs i Eke och Forsbergs i Havdhem. Röskusten har 480 tackor och 80 kor. När det gäller fåren är det Anita Forsberg som har ansvaret.
Hon stod och vägde in lammen och antecknade vikter i går när de en efter en fördes in i klippfållan där Torbjörn och Curt tog vid. Efter klipparna i arbetsordningen kom Lotta Carsbo Niklasson, som stod och sorterade ullen direkt för att kunna ta hand om den godkända ullen till det nystartade spinneriet i Fardhem.
<span class=MR>Roligare nu än förr</span>
Lotta hade det jäktigt eftersom de två klipparna inte vilade på hanen direkt.
Röskusten har huvudsakligen Gotlandsfår.
­Men vi har också 130 vita, berättar Anita Forsberg. Dom har vi för att vi skall kunna få fram kravgodkända lamm också i januari och februari.
Curt Niklasson har varit fårklippare i tio år. Han trivs med detta som fisken i vattnet.
­Det är faktiskt ännu roligare nu än tidigare, förklarar han.
Han träffar mycket folk, får ett stort kontaktnät och han trivs med att ha denna ambulerande verksamhet.
Det allra bästa kanske ändå är att han får så stor uppskattning för det han gör.
Det är alltså dags för fårfolket att fira de första 75 åren med en egen förening. Tomas Amér, Fardhem, är sammankallande i festkommittén och han berättar att firandet kommer att ske internt med en festmiddag på Muramaris söndagen den 28 september. Där kommer man på olika sätt att blicka bakåt och man får en del celebra besök, bland annat av Erik Sjödin som skrivit en bok som de flesta nog vill kalla "fårbibeln".
Mer riktat mot allmänheten är de aktiviteter som ingår i Lammfestivalen kommande helg. Då blir det evenemang med lammet i förgrunden på Fårö, i Klintehamn och i Roma.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om