"Färgen får det att brumma som en humla i mitt bröst"
Ernst Kirchsteiger besöker Gotland i kvällens avsnitt av Sommar med Ernst. Utmaningen denna gång är att fixa till en flera hundra år gammal kalkstensgård i Lärbro. GA fick en pratstund med Ernst om Gotland, återanvändning och platsens känsla.
Gotlandsvän. Ernst Kirchsteiger tar en paus mellan inspelningarna. FOTO: JOHAN HELLSTRÖM
Foto:
- När man ser programmet i rutan så är det lite som att bläddra tillbaka i ett fotoalbum, man upplever det på nytt.
I den andra säsongen av programserien Sommar med Ernst i TV4 hjälper han familjer runt om i Sverige med att fixa till sommaridyllen. Nu har turen kommit till Gotland och familjen Anderssons släktgård i Lärbro med anor från 1500-talet.
Förutom i Lärbro har teamet bland annat filmat på Furillen och i Visby.
Inför programserien fick TV4 in uppemot 9 000 ansökningar, och det var ingen slump att just Gotland blev ett av de ställen som valdes ut. Ön har en särskild plats i Ernsts hjärta, berättar han.
- Gotland är en plats jag besökt ofta, och ön har vuxit sig in i mitt hjärta. Det är och förblir en av de platser i Sverige som betyder mest för mig. Om jag får vara lite personlig så vill jag hälsa alla gotlänningar och tacka för det fina bemötande vi fått under de här veckorna.
Flygelbyggnad
I programmet får Ernst och hans team i uppgift att rusta upp en förfallen flygelbyggnad och att förvandla en gammal smedjeruin till ett utomhusspa med vedeldad badtunna.
Är det en speciell utmaning att arbeta med historiska byggnader?
- Absolut. Det finns en särskild känsla på såna här historiska platser som jag vill bevara. Min ambition är att visa att man inte behöver överrenovera så att man förlorar kontakten med platsens känsla. Resultatet kan bli bättre om man jobbar med små medel.
I arbetet använder han sig av lokala produkter, bland annat gotländsk kalksten och lokala textilier. Ernst berättar att han gillar att göra utflykter i närområdet för att skaffa material. Så gott det går vill han också återanvända det material som redan finns på platsen.
- Det har lite med ekologi att göra. Att slänga och bränna gamla grejer är att göra våld på platsens historia. Både estetiskt och miljömässigt vinner man på att återanvända.
Är du nöjd med slutresultatet?
- Väldigt nöjd. Känslan i byggnaden som vi renoverar är väldigt nära mig, kan jag avslöja. Det liknar mycket hur det ser ut hemma hos oss. Min fru kommer nog att hoppa till lite i tevesoffan.
Programmen från Gotland är uppdelade i två delar. Första delen sänds i kväll och den andra den 30 juli.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!