Färgsprakande blomsterprakt i Gnisvärd

Annegrete Zielinski njuter av både sina orkidéer och utsikten över havet i Gnisvärd i Tofta.

Annegrete Zielinski njuter av både sina orkidéer och utsikten över havet i Gnisvärd i Tofta.

Foto: Mona Staflin

Gotland2009-02-04 00:16
Det är inte alla som tycker att orkidéer är lätta att få att trivas. Annegrete Zielinski har orkidétycke, hon tycker att de är lättskötta och delar gärna med sig av sina knep. Från vitt till mörkt lila, enfärgat, prickigt och randigt, står hennes samling i bjärt kontrast mot den gråa januaridagen utanför.
Den första orkidén fick hon av en kusin 1994. Det var släktträff och kusinen som rest ända från Amerika bodde hos Annegrete under besöket. Som tack gav han henne orkidén innan han reste hem.
- Jag kunde ju inte bara ha en så jag köpte till en till, säger Annegrete.
Därefter tillkom fler, andra färger och mönster. Trots att blommorna skiljer sig mycket är nästan alla av samma art, nämligen brudorkidé.
I dag finns en stor mängd orkidésorter med olika blommor och blad. Brudorkidéer, phalaenopsis, var en av de första arterna som kom på marknaden och tillhör fortfarande de vanligaste.
Orkidéer är inte bara vackra med sina exotiska blommor. De är lätta att få att blomma om, i alla fall enligt Annegrete. De behöver varken vattnas eller gödslas lika ofta som de flesta andra krukväxter. Dessutom skräpar de inte ner så mycket.
- Det är bra när man reser bort, de dör inte om de inte får vatten på tre veckor.
Det finns många olika råd på hur man bäst sköter sina orkidéer. I sitt rätta element lever de högt uppe i regnskogsträdens trädkronor. Rötterna är luftrötter som suger upp fukt från luften.
Hemma på våra fönsterbrädor är det svårt att ge växterna den miljö de är vana vid. Vi stänger in rötterna i krukor med risk för att rötterna får för mycket vatten och därför ruttnar. Rötterna vill ha både luft och ljus, därför är genomskinliga krukor det bästa. Rötterna ska vara kraftiga och ljust gröna. Är de bruna har de fått för mycket vatten.
Annegrete berättar hur hon doppar krukorna i diskhon varannan, var tredje vecka, ungefär. Står blommorna ovanför element kan de behöva vattnas oftare, kanske var tionde dag.
Eftersom orkidéer lever i trädkronor är de inte utrustade för att klara den starka sommarsolen, däremot vill de gärna ha mycket ljus. Stark sol bränner bladen, särskilt känsliga är de om bladen ligger mot glaset. Orkidéer blommar som mest under höst, vinter och tidig vår.
När Annegrete och hennes man byggde till en fönsternisch tog de mått på blomkrukorna för att göra fönsterbrädorna tillräckligt breda så att orkidéerna inte skulle behöva stå med bladen mot fönsterrutorna. På sommaren flyttar Annegrete gärna blommorna till fönster i norrläge och de som får stå kvar skyddas med persienner när solen ligger på.
De äldsta orkidéerna planterade Annegrete om förra sommaren och gav dem större krukor. Den hösten och vintern blommade de knappt alls.
- Egentligen vill de ha små krukor. Men det blev så väldigt mycket rötter på de här äldre plantorna. Jag försökte plantera om dem när de inte blommade, men de blommar ju nästan jämt.
Annars brukar hon inte plantera om orkidéerna, utan fyller bara på med ny bark om den har sjunkit ihop.
Annegrete tittar nöjt på sin färggranna samling med det gråblå havet i bakgrunden.
- Det är så trevligt att det alltid är färg i fönstren, säger hon.
Det latinska namnet Phalaenopsis amabilis betyder nattfjärilsliknande älskling. Det finns 50 arter av vilda brukorkidéer som växter i tropikerna i Asien och Australien. De är epifyter som lever i regnskogsträdens grenklykor eller andra ställen där det samlas förmultnande växtdelar.
De vilda arterna är svårodlade men i dag finns tusentals framodlade hybrider som tillhör de mest lättodlade orkidéerna. De förekommer i grönt, vitt, rosa och rödaktiga nyanser.
Varje blomma står länge, både som krukväxt och snittblomma. Plantan kan blomma alla tider på året. Bladen är köttiga och kan lagra vatten under torra perioder.
Brukorkidén föredrar kalkfritt vatten. Låt vatten stå i ett kärl åtminstone över natten, då sjunker kalken ner på botten. Använd inte avhärdat vatten, eftersom det innehåller för lite näringssalter.
Källa: Björn Engström, trädgårdsmästare
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om