"Får inga jobb - man skaffar sig"

Ett 30-tal kanske blivande företagare lyssnade på fyra kvinnliga företagare i Almedalsbiblioteket i går kväll.
- På Gotland får man inget jobb. Man skaffar sig det, inledde Annabritta von Schulman sitt anförande. Hon driver S:t Clemens hotell i Visby.
De fyra företagarna berättade under en timme hur de blivit företagare och det visade sig hade gått till på vitt skilda vis.

Monica Engström Thomsson har hittat sin affärsidé som konsult.

Monica Engström Thomsson har hittat sin affärsidé som konsult.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2011-11-08 04:00

Regeringen har utsett ambassadörer för kvinnors företagande i hela Sverige. På Gotland är det 19 företagare som är inspiratörer och förebilder och delar med sig av sina erfarenheter. I huvudsak besöker de gymnasieskolor och högskolan men även föreningar och andra intresserade privatpersoner har möjlighet att få besök av dessa kvinnor.


Miljö i centrum
Annabritta von Schulman driver S:t Clemens hotell tillsammans med sin familj och hon berättade hur de inriktade sig på att få hotellet miljömärkt.

- Samtidigt som man investerar för miljön kan man spara pengar. Vi installerade en speciell dusch i alla rum till exempel och det sparade vi 50 procent av vattnet på.


Trygga anställningar
Hon berättade också hur man i hennes företag har försökt att få årsanställda istället för att, som är så vanligt i branschen, ha timanställda.

- Det blir tryggare för de anställda och vi kommer varandra närmare i det dagliga arbetet, sa Annabritta von Schulman.


Syr med passform
Lena Ahlstedt Kahlbom driver företaget Runda Rut. Hon tröttnade på kläder som passade något så när och nöjde sig inte med det. I företaget, i Stenkyrka, syr hon upp brud- och festklänningar mest men även andra kläder på beställning.

- Man måste ta risker med sina drömmar och tankar. Kvinnor har god självkänsla men vi har lågt självförtroende om vad vi kan prestera som företagare. Jag ville göra det som jag var bra på och det har gått vägen. Jag koncentrerar mig på själva produktionen och lejer bort andra arbetsuppgifter.

Christina Andersson som driver Donner hotell och Medeltidshotellet i Visby, berättade om sin långa bana innan hon slutligen hamnade i Visby.

Lena Pålsson, Suderbys herrgård, berättade om hur hon blev företagare genom att födas in i företaget och växa upp med det.


Information från Almi
En av besökarna, Monica Engström Thomsson, har hittat sitt företag efter att ha fått kunskap och information från Almi. Hon hjälper folk med att söka pengar ur fonder av olika slag. Företaget driver hon tillsammans med sin syster Ann-Marie Engström.

- Det finns så mycket pengar i världen, sa Monica Engström Thomsson. Det gäller bara att komma på knepen hur man söker och fyller i alla blanketter. Många orkar inte engagera sig i det och då hjälper vi till med det.

Ja, det var deras affärsidé.

Och säkert finns det många kvinnor med goda idéer som ligger och gror.

- Naj, hu. Var ett uttryck som jag hörde när jag kom till Gotland, sa Lena Ahlstedt Kahlbom. Det bestämde jag mig genast för att jag aldrig skulle säga.

Projektet drivs av Almi och Tillväxtverket och är riksomfattande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!