Färja till Gdansk kan gå via Visby Destination Polen är här

Det finns förhoppningar om att färjan mellan Nynäshamn och Gdansk i Polen kan komma att gå via Visby igen, precis som den gjorde för ett antal år sedan.

Gotland2004-05-29 04:47
Samtal förs mellan ledningen för rederiet Polferries och Inger Harlevi, nybliven polsk honorärkonsul i Visby. Hon vill dock inte säga något om hur långt man har kommit.
­ I april träffade jag några i rederiets ledning, jag har även pratat med högste chefen, Warshol, och han ska komma till Visby under sommaren.
Det säger Inger Harlevi, som förutom att vara Gotlands färskaste konsul, också står bakom resebyråföretaget Gotlands turistservice. Under en stor del av gårdagen hölls ett seminarium om Polen och Gotland på Almedalsbiblioteket. Det skedde i samband med att det i går var dags för det högtidliga konsulatöppnandet med Inger Harlevi som ny konsul. En av punkterna under seminariet var en presentation av rederiet Polferries, och därefter av Destination Gotland och det nya färjekonceptet i Gotlandstrafiken. När det gäller Polferries så har det rederiet som bekant köpt gamla m/s Visby, som numera går i trafik mellan Nynäshamn och Gdansk. Numera heter fartyget m/f Scandinavia.
­ Jag har pratat med Inger Harlevi och med mina kolleger i Polen. Om det finns behov så kan det bli så att färjan också går in till Visby. Det säger Roman Ilczuk, rederiets försäljningschef i Sverige. Att något är starkt på gång framgår också av uppgiften om att rederiet ska använda samma bokningssystem som Destination Gotland har.
Presentationen av Polferries gjordes av Margareta Golebieski. Hon berättade om att man har fyra färjelinjer i Östersjön, varav tre går mellan Swinovice och Köpenhamn, Ystad och Rönne på Bornholm.
Rederiet var tidigare statligt men är numera ett aktiebolag och är inte bara rederi utan även resebyrå.
Den fjärde linjen är Nynäshamn-Gdansk. Trafiken sker året runt och sommartid går färjan varannan dag i varje riktning. Restiden är 19 timmar.
Hotellpaket och temaresor
Rederiet fungerar också som en resebyrå och man kan boka hotellpaket både individuellt och för grupper. Det finns också resor med olika teman som golf eller shopping och man kan boka så att man kan stanna flera dagar om man vill.
Polens biträdande utrikesminister, Jakob Wolski, inledde seminariet sedan kommunalrådet Jan Lundgren (s) öppnat seminariet och hälsat välkommen.
Huvudämnet för seminariet var hur man kan skapa nya affärsförbindelser mellan Gotland och Polen. Sveriges förre ambassadör i Polen, gotlandsättlingen Carl Vilhelm Wöhler berättade om sina erfarenheter av Polen och gav en kort historisk resumé fram till våra dagar om Polens väg mot väster.
Handelsrådet Grzegorz Gawin från polska ambassaden berättade om polsk-svenska handelsförbindelser och utvecklingen för den polska ekonomin och handeln sedan Polens demokratisering inleddes 1989 och banden med Sovjetryssland försvann. Den polska ekonomin har ångat på med hög tillväxt och låg inflation under senare år och nu är man ju också medlem i EU.
Affärer och turism
Ett av de viktigaste syftena med att öppna ett honorärkonsulat på Gotland är ju att stärka handelsförbindelserna mellan Gotland och Polen. Detta hoppas man ska intressera gotländska exportföretag. Almi har ju tidigare haft exportutbildningskurser och även gjort studieresa med en del företagare till norra Polen för att skapa affärskontakter.
Turism, kulturutbyte och en redovisning av det kyrkliga nätverket Teobalt vara andra ämnen som togs upp på seminariet.
Efter invigning av konsulatet gavs i går kväll en konsert i domkyrkan med polsk och svensk musik.
I dag finns den polska delegationen kvar på ön för att med biträdande utrikesministern Wolski och ambassadör Prawda besöka kyrkogården i Lärbro. Där ligger 35 polska krigsfångar begravda. Dagen avslutades med en stadsrundtur i Visby.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om