Försenat blev inställt och sen försenat igen

Tekniska problem ställer till det ordentligt för resenärer till och från Gotland. Samtliga avgångar under måndagen och tisdagen flyttas fram omkring sex timmar.

Marcus Risberg

Marcus Risberg

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

Gotland2022-11-20 17:12

Det var många bud om färjeavgångarna på söndagen. Först aviserades kraftiga förseningar på grund av problem med styrning och propeller på M/S Visby. Sedan ställdes plötsligt söndagens och måndagens avgångar in, och de resenärer som väntat ombord i flera timmar fick gå av och åka hem.

Men sen vände det igen. Resenärerna kallades tillbaka och avgången som skulle gått 16.30 till Nynäshamn gick vid 22-tiden.

Destination Gotlands vd Marcus Risberg förklarar vad som hände:

– Vi fick först indikationer om problem med propellern och tillsammans med leverantören försökte vi lösa dem. Men sen kom de fram till att det inte gick, och då tvingades vi ställa in avgångarna.

– Men vid 20.30 lyckades de ändå tillsammans att lösa problemet interimistiskt och vi bedömer att det går att köra färjan. Det blir naturligtvis kraftiga förseningar på grund av detta.

På måndagsmorgonen meddelar Destination Gotland på hemsidan att samtliga avgångar under måndag 21 november och tisdag 22 november flyttas fram cirka sex timmar. För nya avgångstider hänvisas till Destination Gotlands trafikinformation.

Destination Gotland har sedan tidigare både M/S Gotland och M/S Drotten på varv, och har därför ytterst begränsade möjligheter att hantera den här typen av oförutsedda problem.

– Nu kommer vi att se till att vi får ut M/S Gotland från varvet redan på måndagen. Men risken är att M/S Visby inte kan fortsätta i trafik för att vi måste laga felet permanent. Det är alltså inte helt klart om vi kan gå tillbaka till ordinarie turlista omedelbart.

Men M/S Gotland kan ni alltså sätta in i trafik redan från tisdag?

– Ja det är planen.

Problemen leder naturligtvis till enorma konsekvenser för tusentals passagerare och företag beroende av frakt och logistik.

På grund av dessa förseningar kommer inga tidningar, GA och GT, att kunna delas ut på Gotland. E-tidningarna på Helagotland.se ligger upplåsta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!