I salen där Gotlands Allehanda anordnade debatten under fredagen var det fullsatt. Många hade sökt sig dit för att ta del av debatten mellan öns lokala politiker. På plats befann sig Åke Svensson (S), Amy Öberg (FP), Stefan Wramner (M), Eva Nypelius (C), Isabel Enström (MP) och Per Edman (V).
Det första ämnet som debatterades var färjetrafiken och infrastrukturen. Samtliga var rörande överens om att det är oerhört viktigt med en fungerande färjetrafik, där tid och pris är högt prioriterat.
- Det ska gå fort att pendla, tiden är absolut viktigast, sa Amy Öberg (FP).
Vidare diskuterades sjukvården och dess struktur. Sara Lidqvist från Kristdemokraterna fick micken och frågade panelen om varför man inte fokuserade allt mer på e-hälsa inom sjukvården. Bland de äldre i publiken viskades det frågande om frågan faktiskt berörde datorernas hälsa. Men Sara Lidqvist förklarade sedan begreppets innebörd.
- Detta är något som redan existerar, det går idag att boka tid med sin läkare över internet. Däremot bör vi kanske sprida kunskapen om det på ett bättre sätt, sa Isabel Enström (MP).
- Vi bör använda tekniken för att avlasta personalen, förklarade sedan Eva Nypelius (C).
Nästa ämne var utbildning och skola, en person i publiken lyfte fram ett kommande problem med få kompetenta lärare på landsbygden och yrkets numera låga status.
- Lärarnas status som grupp har minskat ordentligt, bekräftade Per Edman (V).
- Det är viktigt att man ser över lärarutbildningen, samt att behålla skolorna på landsbygden, sa Eva Nypelius (C).
- Jag anser inte att lönen är avgörande för att läraryrket ska återfå sin status. Däremot tycker jag att de bättre lärarna också ska ha en högre lön, sa Stefan Wramner (M).
Vidare diskuterades huruvida betyg i grundskolan är positivt eller negativt. De rödgröna var rörande överens om att det inte gagnar eleverna att införa tidigare betyg, man bör fokusera på de individuella utbildningsplanerna istället. Folkpartiet och Nya Moderaterna ansåg dock att införandet av tidigare betyg i grundskolan skulle innebära att eleverna fick tid att förbereda sig på- och lära sig betygssystemet.
Den publikfråga som fick tveklöst flest applåder handlade om hur mycket makt tjänstemännen har i politiken. Per Edman (V) förklarade att alla lokalpolitiker inte arbetar med politik på heltid och att det därför ibland kan finnas utrymme för tjänstemän att få stort inflytande.
- Det är ibland svårt att hålla en tjänsteman stången, sa Per Edman (V).
Det sista ämnet som debatterades var Nordkalks inblandning i Ojnareskogen. Samtliga politiker enades i att den allra viktigaste frågan, i det fallet, gällde vattnet.
- Ett rent grundvatten betyder allt på Gotland. Kan man garantera att grundvattnet inte kan bli skadat så anser jag att det är fritt fram, sa Amy Öberg (FP).
- Man måste se detta ur ett bredare perspektiv. De jobb som Nordkalk skapar är inte tillräckligt många eller tillräckligt långvariga för att det ska vara värt att riskera grundvattnet, sa Isabel Enström.