Färjeturer på tre timmar och först med elflyg i Sverige

Det gotländska trafikrådet har fattat beslut om hur framtidens färje- och flygtrafik bör se ut. Rådet vill bland annat fortsatt se en överfartstid med färjan på max tre timmar.

Eva Nypelius (C), regionstyrelsens ordförande, och Christer Bruzelius, vd Destination Gotland, kommenterar trafikrådets synpunkter.

Eva Nypelius (C), regionstyrelsens ordförande, och Christer Bruzelius, vd Destination Gotland, kommenterar trafikrådets synpunkter.

Foto: Montage/Malin Stenström/Dennis Pettersson/Paula Zieliniski

Gotland2020-10-28 06:06

Gotlands Trafikråd fattade i mars 2012 beslut om de senaste ståndpunkterna gällande kommunikationerna till och från Gotland. I september 2020 fattade trafikrådet beslut om hur de nya ståndpunkterna ska se ut. 

Tanken var att dessa skulle presenteras vid en presskonferens i november, men Gotlands Tidningar kan redan nu avslöja innehållet. 

undefined
Eva Nypelius (C), regionstyrelsens ordförande, säger att man inte ska sätta klimatmål mot snabba överfartstider i färjetrafiken.

I de nya ståndpunkterna har vikten av en välfungerande flygtrafik lyfts fram tydligare jämfört med 2012, hur resor och transporter ska utvecklas kopplat till klimat- och miljömålen. Man har även återigen poängterat vikten av en ny reservhamn på ön.

 – Det finns en stor samsyn i Trafikrådet och det tycker jag känns väldigt bra, säger Eva Nypelius (C), regionstyrelsens ordförande, som är sammankallande.

Trafikrådet skriver att färjetrafiken ska ses som "marktransporter för andra regioner" och att "flyget kan jämföras med snabbjärnväg".  De skriver även att Visby Airport är en lämplig plats för det första elflyget och att Visby skulle kunna vara en innovationsflygplats. 

– Vi står bakom ståndpunkterna som trafikrådet har. När det gäller transporter och energiomställning på Gotland är det lämpligt att uttrycka att flygplatsen även kan vara en del av innovation. En del av det är introduktionen av elflyg i Sverige, för alla tycker att Visby Airport är lämpligt för det första elflyget, säger Gunnar Jonasson, flygplatschef. 

undefined
Gunnar Jonasson, flygplatschef vid Visby Airport, säger att det är positivt om flygplatsen skulle bli utpekad som en innovationsflygplats.

Trafikrådet är även tydligt med att det vid hög efterfrågan i färjetrafiken, under sommaren och storhelger, måste finnas kapacitet som motsvarar behovet, att det ska vara en hög standard på fartygen och att det ska vara möjligt med konkurrerande färjetrafik. Trafikrådet menar att merkostnaderna för en hållbar omställning av Gotlandstrafiken inte ska läggas på ökade rese- eller transportkostnader. 

"Samma förutsättningar ska gälla för Gotlandstrafiken som vid andra kommunikationssatsningar i Sverige", skriver de. 

Trafikrådet skriver vidare att Gotlandstrafiken med fördel ska visa vägen hur de klimat- och transportpolitiska målen ska nås. 

"Krav på teknikutveckling och innovation vid upphandlingen ska klara att ge energieffektiva fartyg som är oberoende av fossila bränslen, detta utan att minska kraven på snabba och tillgängliga överfarter", skriver Trafikrådet. 

– Det är fjärde gången som vi har med att vi vill se en överfartstid på tre timmar. Vi är överens kring hur vi vill se utvecklingen av Gotland. Vi kan gå före i miljöomställningen om vi sätter rätt krav i kommande upphandling. Det finns ingenting med den utveckling som finns i dag som säger att transporterna ska gå långsammare, säger Eva Nypelius och fortsätter:

– Det som produceras på Gotland en dag ska kunna vara i övriga Sverige dagen efter. Vi sätter inte miljökrav mot restid, det här handlar om hur vi vill se trafiken från 2027 och framåt. 

undefined
Christer Bruzelius, vd Destination Gotland, tror inte det är något problem med snabba överfartstider även i framtiden.

Destination Gotlands vd, Christer Bruzelius, tycker det är viktigt att trafikrådet återigen poängterar vikten av korta överfartstider. 

– Vi har i dag överfartstider som varierar från drygt tre timmar till tre och en halv timme beroende på linje och tid på dygnet. Vi tror det är viktigt att man bibehåller möjligheten till snabba turer de tider på dygnet som det är viktigt att komma fram snabbt. Som till exempel första turen upp till Nynäshamn och sista turen hem till Visby i basturlistan, säger han. 

Trafikrådet och punkterna

Trafikrådet består av representanter från regionen, länsstyrelsen, trafikoperatörer, statliga myndigheter, organisationer, trafikoperatörer, infrastrukturansvariga och näringslivet.

Sex huvudpunkter finns: Snabba, täta och säkra överfarter med färja, tur och retur med flyg över dagen till hela Sverige, resor och transporter i linje med klimat- och miljömål, konkurrenskraftiga priser, en nordlig och en sydlig fastlandshamn och en reservhamn samt ett trafiksystem för beredskap och samhällsnytta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!