Färjor i österled får Slite som bas

Gotlandsbolaget hoppas och tror på färjetrafik österut redan till nästa sommar.- I Baltikum är intresset enormt, säger Per-Erling Evensen, marknadschef vid Gotlandsbolaget.

Per-Erling Evensen, marknadschef på Destination Gotland. FOTO: bengan  zettergren

Per-Erling Evensen, marknadschef på Destination Gotland. FOTO: bengan zettergren

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2009-11-02 04:00

Tanken på en ny färjelinje i en triangel Slite - Ventspils i Lettland - Kuressaare i Estland och åter, har triggat många. Gotlandsbolaget har nu en överenskommelse med frihamnen i Ventspils och med Kuressaare kommun på Ösel om trafik från i maj nästa år. Bolaget är också överens med Nord Stream om att få nyttja Slite hamn under de tre närmaste åren.
Det säger Per-Erling Evensen, som tror på en start för färjetrafiken redan nästa sommar.
- Avståndet mellan Slite och Ventspils är lika långt som mellan Nynäshamn och Visby. Intresset i öster är enormt stort. För dem är det en helt ny öppning västerut.
Han säger att i dag är det mycket lätt att ta sig från Helsingfors över Tallinn till Ösel. En naturlig fortsättning vore ju över Gotland till svenska fastlandet, menar Evensen.
- Sedan kan vi få igång cirkeltrafik över Östersjön och en helt ny marknad!
Han säger att Gotlandsbolagets trafik på Öland och Oskarshamn har öppnat Gotland för södra Sverige. Nu gäller det Baltikum.

Nytt fartyg krävs
Men först ska bolaget skaffa ett fartyg, det är ännu inte gjort.
- Det blir en konventionell båt, alltså inte lika snabb som Gotlandsfärjorna, säger Evensen.
I dag trafikerar ett mindre rederi sträckan Ösel-Ventspils, men inget annat rederi har hittills haft samma idé som Gotlandsbolaget.
I Baltikumprojektet deltar förutom Gotlandsbolaget också Gotlands kommun, frihamnen i Ventspils och Kuressaare kommun.

Kommunen satsar
Gotlands kommun vill satsa 1,9 miljoner kronor under tre år på projektet. Det handlar om statliga pengar, i form av regionalt utvecklingsbidrag, säger Per Lindskog, utvecklingschef vid tekniska förvaltningen.
- Men förutsättningen är att EU-projektet Central Baltic ger klartecken, de ska stå för nära 90 procent av den totala kostnaden på 18 miljoner kronor.
Per Lindskog poängterar att pengarna inte ska gå till den privata färjetrafiken, den sköter Gotlandsbolaget, utan till förberedelser för en sådan trafik.
- Det handlar om infrastruktur och marknadsföring för att göra färjetrafiken möjlig.
Central Baltic Interreg-program är ett EU-projekt som finansierar projekt över nationsgränserna kring mellersta Östersjön. Programmet inkluderar delar av Estland, Finland, Lettland och Sverige.
Målet är att före slutet av 2013 finansiera projekt med 96 miljoner euro.
Fokus ligger på miljö, ekonomisk tillväxt samt attraktiva och dynamiska samhällen.
Källa: Central Baltic-programmet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om