FÄRJORNA: DG har förlorat minst 100 miljoner under 2020

Antalet passagerare med Destination Gotland har minskat med runt 500 000 passagerare fram till augusti i år jämfört med 2019. Nu pågår diskussioner med Trafikverket om myndighetens krav på bolaget.

Destination Gotland har tappat mycket pengar i samband med coronapandemin.

Destination Gotland har tappat mycket pengar i samband med coronapandemin.

Foto: David Skoog

Gotland2020-09-04 12:45

Destination Gotland har summerat sommarens resande till och från Gotland. Där framgår det att man under juni, juli och augusti tappat 300 000 passagerare. Hittills i år har Destination Gotland tappat runt 500 000 passagerare. 

– Pandemin kostar oss betydligt mer jämfört med hur mycket vi kunnat reducera våra kostnader. Vi har under våren investerat i ett tryggt och säkert resande, det har varit det viktigaste för oss. I och med det har vi på ett säkert sätt kunnat ta emot de som vill resa till och från Gotland under sommaren, säger Christer Bruzelius, vd Destination Gotland.

– Vi har under våren kunnat ta del av de åtgärder som regering och riksdag beslutat kring om korttidsarbete, vi värnade vår personals hälsa och fortsatte med vår basturlista under våren, väntade med att ta in extrapersonal för sommaren och vi valde att pausa Västervikstrafiken. 

Lägsta pris för en vuxen gotlänning är 214 kronor och om vi multiplicerar det med 500 000 passagerare är summan 107 miljoner kronor i tappade biljettinkomster. Sannolikt är bolagets tapp i minskade biljettintäkter betydligt större än så – Destination Gotland uppger att de mellan januari och augusti tappat en tredjedel av sin omsättning. Christer Bruzelius vill inte uppge summan på vad man har tappat. 

Trafikverket har krävt kompensation från Destination Gotland för att man brutit mot gällande avtal och kört färre turer än vad som avtalet medger. Christer Bruzelius säger att det pågår en diskussion med Trafikverket om det.

– Det är för tidigt att säga något om det. Vi kommer fortsätta följa utvecklingen som blir under hösten och hur de fortsatta direktiven blir från myndigheterna. Vi har hela tiden en dialog med Trafikverket kring utvecklingen av pandemin, säger Christer Bruzelius. 

Karin Bergenås, nationell planerare, säger att det inte förs någon dialog om ersättning för det trafiktapp som Destination Gotland haft i samband med coronapandemin. Däremot förs det alltså en dialog kring Trafikverkets krav om ersättning för att DG inte följt avtalet. 

– I grund och botten handlar det här om en tjänstekoncession som innebär att operatören måste ta en viss risk, i det här fallet tar de efterfrågerisken. Vi försöker tillämpa avtalet och det här handlar inte om att sätta dit någon, säger Karin Bergenås och fortsätter:

– Sedan för vi en dialog kring det krav som vi har ställt med Destination Gotland om turerna som man inte körde i våras. Vår förhoppning är att det ska lösas på ett bra sätt. 

Under högsäsongen genomförde Destination Gotland även en enkät bland 2187 resenärer och frågade vad de ansåg om tryggheten ombord på färjorna i samband med coronapandemin. Drygt åtta av tio resenärer upplevde vistelsen ombord som trygg – 45 procent svarade att de upplevde överresan som väldigt trygg. 

Destination Gotland säger att de fortsatt kommer göra allt vad de kan för att möta förväntningar från näringsliv och boende på Gotland. 

– Sedan coronaviruset började spridas i Sverige har vi sett det som vår främsta uppgift att långsiktigt säkra Gotlands varuförsörjning och de samhällskritiska kommunikationerna till och från fastlandet. Vårt fokus på säkra och trygga överfarter har gjort det möjligt för många att besöka ön, trots pandemin, och leveranser har kommit fram i tid under hela sommaren, säger han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!