Under den nationella Brandsskyddsveckan nästa vecka kommer alla brandstationer ha öppet hus. (Se öppettider i faktarutan).
- Många har attityden att "det här händer inte mig". Men det är ett ögonblicks verk. Vi kommer att ha öppet hus med brandmän och sotare på plats där man till exempel får lära sig släcka eld med brandsläckare, säger Peter Schöön från räddningstjänsten.
Det som orsakar flest bränder i hemmen är värmeanläggningar. Även om en eldstad är installerad, godkänd och kontrollerad enligt konstens alla regler kan det börja brinna.
- Det som orsakar flest bränder i hemmen är soteldar och bränder från värmepannor och kaminer. En del tror att man kan proppa en kamin full av ved när de går hemifrån, men det kan bli förödande.
Räddningstjänsten satsar även på information till skolbarn under Brandskyddsveckan. På Fenomenalen görs en extra satsning för elever från årskurs två och deras lärare där de ska få träffa brandmän, titta på brandbilar och lära sig hur man gör för att undvika brand och om det faktiskt börjar brinna.
- Barn är väldigt viktiga informatörer. Man har ju svårt att motstå ett barn som kommer hem och frågar var brandvarnaren eller brandvarnaren finns.
Vad har du för enkla tips att ge?
- Ha en brandvarnare på varje våningsplan och kolla några gånger om året så att både brandsläckaren och brandvarnaren fungerar. Brandsläckaren kontrollerar man lätt genom att vända på den och höra om pulvret flyttar på sig. Man kan dessutom se om mätaren står på grönt, då ska pulversläckaren vara okej. Du bör även tänka igenom utrymningsvägar om det börjar brinna på övervåningen på huset.
Räddningstjänsten kommer dessutom att undersöka flera trapphus i flerbostadshus på Gotland.
- Det kan ofta bli ett upplag av barnvagnar och tidningar. Många tänker inte på att det ofta blir strömavbrott vid en brand. Om man dessutom måste snubbla över en massa saker kan det få fatala följder.