Fårösund på marsch

Kommunal service är hotad och flera byggprojekt ligger på is.Fårösund är orten som håller andan.- För några år sedan rådde optimismen, nu är jag orolig att de negativa vibbarna ska få fäste, säger Arne Eklund, ordförande för Ung, Utveckling Norra Gotland.

lång skolväg. Matilda Widgren från Fårösund är orolig för sina småsyskon. Hon vill inte att de ska behöva åka långt till skolan när de börjar högstadiet.

lång skolväg. Matilda Widgren från Fårösund är orolig för sina småsyskon. Hon vill inte att de ska behöva åka långt till skolan när de börjar högstadiet.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2008-12-17 04:00
För åtta år sedan avvecklades regementet KA3 och omkring 200 personer förlorade jobbet. Sedan dess har hoppet ställts till bland annat filmsatsningar, båttillverkning och hotell- och restaurangbyggen.

Orosmoln
Men på senare tid har flera orosmoln hopat sig över orten.
Rektorerna för skolorna i Fårösund och Slite har föreslagit att högstadierna slås samman när elevunderlaget sviker. Många befarar att Fårösundsskolans framtid är beseglad eftersom stora upprustningar gjorts på Solklintsskolan i Slite.
Kommunen säger nej till att stödja Gotlands Filmfond med fyra miljoner kronor under nästa år. Arbetet vid filmstudion Kustateljén är därmed hotat.
lRäddningstjänsten överväger att minska jourstyrkan vid ortens deltidsbrandkår. Styrkans möjlighet att rökdyka försvinner därmed.
Framtiden för det kommunala köket vid Strandgården i Fårösund är osäker. I februari ska kommunens utredning om köksorganisationen på ön vara klar. Ett av förslagen kommer vara att antalet storkök minskas. Kommunen investerade nyligen många miljoner i köket vid Solklintsskolan i Slite.
Framtiden för Nimbus båtfabrik är ett frågetecken. I höstas avvecklade koncernen anläggningen i Visby, eftersom systerfabriken i Västergötland ligger närmare huvudkontoret i Göteborg och dessutom har tillgång till bättre vägnät för transporter av komponenter och färdiga båtar. På Gotland återstår endast fabriken i Fårösund, sedan några månader med kraftigt minskad personalstyrka.
Igår höll miljödomstolen förhandling om Svenska Minerals ansökan gällande ökad stenbrytning samt användning av Stucks hamn i Bunge, och inom kort väntas domstolen också avgöra Nordkalks ansökan om ett nytt stenbrott. Hundratals jobb på norra Gotland hotas direkt och indirekt om kalkindustrin inte kan fortsätta.
Diös & Kuylenstiernas planer på hotell och restauranger på Bungenäs skjuts på framtiden. Enligt fastighetsbolaget beror det på orimliga krav från kommunens stadsarkitektkontor.
Bygget av en ny golfbana intill Fårösunds Fästning står stilla i brist på pengar.

Större samhällsansvar
Arne Eklund, Ung, säger det inte går att göra särskilt mycket åt att lågkonjunkturen drabbar Fårösundsföretagen, men att kommunen borde ta ett större ansvar för sin verksamhet i samhället.
- Ung vill jobba för att utveckla bygden och få fler att flytta hit. Men som det är nu måste vi lägga mycket kraft på att jobba emot avvecklingen av servicen. Får vi ingen hjälp av kommunen har vi snart bara kvar turismen, befarar Arne Eklund.
Vad är det största hotet?
- Hotet mot högstadiet. De som flyttar hit säger att närservicen inom barnomsorgen och grundskolan är viktigast.
Susanne Holtz (fp), är en av dem som engagerat sig för att rädda skolan:
- Det är viktigt att så fort och högt som möjligt protestera.
Ortsborna har även tillsatt en styrgrupp med lärare, ungdomar, företagare och föräldrar.
- Vårt mål är att bevisa att det är galet att lägga ner högstadiet, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!