Fårösunds fästning visades för flera hundra intresserade
Intresset var stort när statens fastighetsverk (SFV) i lördags hade öppnat Fårösunds fästning för visning. I lördags genomfördes visningar av "hemliga rum" på flera ställen runtom i landet, däribland då Fårösunds fästning.
Det är statens fastighetsverk som är ägare till Fårösunds fästning, som också är kulturminnesmärkt. Sedan är det Peter Alvérus och Anders Silow, som äger Fårösunds Fästning, som hotellet heter och de hyr fästningen av statens fastighetsverk.
<span class=MR>Skydd mot ryssen</span>
Det gamla kanonbatteriet, som lades ner år 1919, byggdes till skydd mot ryssarna på 1880-talet. Nu blir det konferenshotell med plats för 30 boende, med två restauranger, tre barer, sällskapsutrymmen, mobil bastu och tempererad pool. Vad allt detta kostar plus återställande av den yttre fästningsmiljön, vill Peter Alvérus inte säga något om.
Hotellet ska normalt bara vara öppet för slutna sällskap, företrädesvis kvalificerade förhandlingar och toppmöten.
<span class=MR>Ska bevaras</span>
På plats i lördags fanns också personal från statens fastighetsverk, däribland Jörgen Hammarstedt, fastighetschef för det distrikt inom fastighetsverket dit Gotland hör.
Vårt uppdrag är att bevara ett stort antal byggnadsverk i landet. Det finns väldigt spännande exempel. Vi har ju rätt många byggnader på Gotland. Förutom Fårösunds fästning finns till exempel gamla landshövdingeresidenset i Visby, Roma kloster, Tingstäde fästning, Helgeandshuset i Visby och Strandridaregården i Ljugarn.
I samband med lördagens visning bjöds också på sång och musik med Annika Fehling.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!