Fårösunds läkarmottagning flyttas till Slite

Ljugarn och Burgsvik mister sina distriktssköterskemottagningar, och läkarmottagningen i Fårösund flyttar till Slite. Men vårdcentralerna i Roma och Klintehamn blir kvar.
I går beslutade en oenig hälso- och sjukvårdsnämnd om hur den framtida primärvården på ön ska lokaliseras.

Gotland2003-09-30 04:00
Mottagningarna i Ljugarn och Burgsvik har varit stängda under sommaren och kommer inte att öppna igen. Läkarmottagningen i Fårösund flyttar så snart det går.
Planerna på att omorganisera primärvården har väckt starka känslor. 1 100 personer skrev på protestlistorna på norr, och nästan lika många i Klintehamn. Ett par hundra skrev på listorna i Roma.
Det var svårt att ena nämnden vid gårdagens beslut. Att behålla vårdcentralerna i Klintehamn och Roma var man överens om. Att lägga ned läkarmottagningen i Fårösund motsatte sig centern, som dock förlorade i votering. Även förslaget att lägga ut mottagningen på entreprenad, och förslaget att föra ärendet till kommunfullmäktige, röstades ner. Centerns förslag att behålla distriktssköterskemottagningen i Burgsvik föll också efter votering.
Slutligen enades moderaterna, folkpartiet, kristdemokraterna och centern om ett förslag att lägga ut hela norra Gotlands primärvård på entreprenad. Men även det förslaget föll i votering med 7-6.
<span class=MR>Färre hyrläkare</span>
Gotland kommer framöver att ha fyra vårdcentraler på landsbygden ­ Hemse, Roma, Klintehamn och Slite. I Visby samordnas primärvården till tre vårdcentraler; Korpen (sex team), Söderväg (utökas till sju team och flyttar till A7), samt Gråbo (som utökas och flyttar in i Folktandvårdens lokaler).
Ett stort problem för primärvården på landsbygden har varit bristen på läkare. Det har på senare tid lösts med hjälp av hyrläkare, en dyr lösning som dessutom inte ger tillfredsställande kontinuitet för patienterna.
Samtidigt som hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade att behålla vårdcentralerna i Roma och Klintehamn beslutade man även att dra ner på kostnaderna för hyrläkare.
Förvaltningen hade föreslagit en neddragning med 20 procent, vilket skulle ge en besparing på 5 miljoner kronor.
Men nämnden beslöt att fördubbla besparingen. 10 miljoner kronor ska sparas, och det kan få stora konsekvenser för primärvården.
­ Det kan bli så att man tvingas hänvisa patienter till andra vårdcentraler, säger nämndens ordförande Åke Svensson (s).
Landstingsförbundet verkar för en samlad aktion för att minska andelen hyrpersonal inom vården. Det hoppas hälso- och sjukvårdsnämnden på ön kan bli till stor hjälp i jakten på fast personal.
­ Minskar marknaden för hyrläkare måste de söka sig andra jobb, säger Åke Svensson.
För att lindra verkningarna av besparingen beslutade nämnden att satsa extra på sjukvårdsupplysningens jourtelefoner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om