Färre amputationer på Gotland är målet

Med hjälp av ett särskilt larmnummer skall ett test göras för att se om det går att minska det alltför höga antalet amputationer inom den gotländska sjukvården. Det har vid kontroll av tio journaler visat sig att det i medeltal tar 60 veckor från det att en patient söker för sina symptom till att patienten får behandling!

Gotland2002-07-02 04:00
­ Vi gjorde en journalgenomgång med fem patienter från primärvården och fem från lasarettsvården, som visade det här resultatet, säger hudläkaren Gunnar Ramstedt.
En uppskattning säger att det varje år genomförs omkring 30 ben- och fotamputationer. Främst handlar det om diabetiker, rökare eller patienter som är äldre än 80 år.
Nu skall man göra ett fyra veckor långt test vid vårdcentralerna Korpen, Söderväg och Gråbo samt vid Gråbo servicehus.
Tanken är att på de här ställena ha en enkel instruktion i form av bilder, som illustrerar vilken slags patient som avses och vad man skall göra.
<span class=MR>Larmnummer</span>
Man skall ringa ett speciellt larmnummer på lasarettet. Där svarar en larmmottagare, som sedan ser till att patienten blir omhändertagen. Helst skall det leda till att patienten kommer under behandling i tid så att man inte behöver amputera.
­ Det man då kan göra är att operera blodkärl för att få en bättre blodcirkulation. Principen är densamma som vid en bypassoperation i hjärtat, säger överläkare Gunnar Ramstedt vid lasarettets hudmottagning.
Om det kommande testet, som inleds sista veckan i augusti, ger bra resultat, så ska modellen med larmnumret kunna genomföras inom hela den gotländska sjukvården.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om