Färre anmälda fulparkeringar i år

Länsstyrelsen har i år fått in färre anmälningar om fulparkerade husbilar och husvagnar längs öns kuster.

Färre anmälningar har kommit in om husbilar längs Ekstakusten.

Färre anmälningar har kommit in om husbilar längs Ekstakusten.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2019-10-19 11:00

I början av sommaren lanserade länsstyrelsen en informationskampanj om var och hur det är tillåtet att köra och parkera husbilar och husvagnar på Gotland och Fårö. Med filmer på färjan och broschyrer var målet att minska terrängkörningen i känslig natur och minska antalet husbilar och husvagnar som ställs upp på platser där det inte är tillåtet. Ekstakusten brukar vara populär bland besökarna och där gjorde länsstyrelsen även andra åtgärder. Nya informationsskyltar som berättar om vilka regler som gäller sattes upp och man ändrade också reglerna så att det numera är tillåtet att stå med husbil/husvagn över natten på några platser, vilket tidigare varit helt förbjudet. Och även om länsstyrelsen inte har gjort någon direkt uppföljning av åtgärderna så verkar det ha gett resultat.

– Det har varit färre anmälningar i år över lag och jag har inte fått in några klagomål från Ekstakusten, säger Lena Lavergren på länsstyrelsen.

– Jag vet inte vad det beror på men någonting har blivit annorlunda.

Länsstyrelsen har också fått hjälp av några privata markägare på just Ekstakusten. De har delat ut informationsbroschyren till besökare och också satt fast den under vindrutetorkarna på bilar som stått på otillåten plats.

– Det är fantastiskt bra och det tackar jag för. Vi behöver all hjälp vi kan få, säger Lena Lavergren som är glad över att informationen verkar ha nått fram.

– Det känns skönt. Vi vill ju jobba förebyggande eftersom vi inte har möjlighet att vara ute och kontrollera att besökarna gör rätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!