Färre cancerdiagnoser oroar regionen – "Sök vård"

Antalet cancerdiagnoser har sjunkit i samband med coronapandemin – och det är ingen glädjande nyhet. Myndigheterna befarar att många går med oupptäckt cancer.

Foto:

Gotland2020-09-30 14:18

Nyligen presenterade Regionalt cancercentrum (RCC) en rapport som visar att färre svenskar än vanligt har diagnostiserats med cancer under första halvåret 2020. 

RCC tror att det har att göra med coronapandemin, som inneburit inställd screening-verksamhet och patienter som drar sig för att söka vård. Att avsevärt färre skulle ha cancer hålls inte för troligt.

– Sannolikt finns det många människor med en oupptäckt cancer där ute, säger Ralf Segersvärd vid RCC till TT.

I Stockholm, som ingår i samma region som Gotland, har antalet diagnoser minskat med en fjärdedel. Sjukvården på Gotland är i färd med att ta fram lokala siffror. Men Thomas Kunze, chefläkare vid hälso- sjukvårdsförvaltningen, tror inte att ön avviker från utvecklingen nationellt.    

– Vi har ingen anledning att tro att detta inte också gäller Region Gotland. Vi har generellt sett att benägenheten att söka vård har varit lägre under våren och sommaren i samband med covid-19-pandemin. Detta gäller inte bara patienter med misstanke om cancer, utan även andra allvarliga sjukdomsområden som hjärt-lungsjukdomar och stroke, säger han. 

Regionen har tidigare larmat om att gotlänningar väntar för länge med att söka vård, vilket leder till en överbelastning av akutvården längre fram. Det kan handla om att man upplever sjukhus och vårdcentraler som en smittohärd, eller att man inte vill "vara till besvär".  

Att läkare kopplas in sent i sjukdomsförloppet tycks vara ett mönster även i cancervården, konstaterar Thomas Kunze. 

– Jag har fått indikationer att det har varit något färre patienter samt att det har varit något fler patienter än vanligt med mer avancerad sjukdom vid diagnos.

I mars valde regionen att tillfälligt pausa screening för cancer. Även det kan ha bidragit till situationen.

– Det befarades att sjukvårdsresurserna kunde komma att behövas på annat håll i samband med pandemin. Det laboratorium som bland annat analyserar Humant papillomvirus (i syfte att kartlägga förekomsten av livmoderhalscancer, reds anm) blev överbelastat med prioriterade covid-19-analyser. Dessutom ville vi undvika smittspridning i väntrum.

Har du någon uppmaning till gotlänningarna?

– Att man inte ska dra sig för att söka vård om man känner sig sjuk eller om man har nytillkomna oförklarliga symtom, som smärta, feber, magbesvär och viktnedgång, säger Thomas Kunze.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!